У Вечорі різдвяних Василів взяли участь звільнені Сенцов, Кольченко й Балух

11:21, 13.01.2020
У Вечорі різдвяних Василів взяли участь звільнені Сенцов, Кольченко й Балух

Темою традиційного “Вечора різдвяних Василів”, що пройшов 12 січня в Колонній залі Київської міської ради, стало: “Від “шістдесятників” до бранців Кремля”.

 

Про це повідомляє "Новинарня".

 

У заході пам’яті та солідарності в неділю взяли участь зокрема колишні політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Володимир Балух, звільнені у вересні 2019 року.

 

“Дуже приємно кожного року брати участь у цьому святі… Коли говоримо про Вечір різдвяних Василів, то маємо дві традиції. Одну – велику національну традицію – коли згадуємо Різдво, чуємо коляду, й іншу традицію – згадування політв’язнів”, – сказав народний депутат від партії “Європейська солідарність”, колишній директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

 

Він прочитав на заході свою нову новелу “Пісня” про видатного українського композитора і громадського діяча Миколу Леонтовича, повідомляє “Укрінформ”.

 

Свою чергою Олег Сенцов наголосив, що потрібно пам’ятати про політв’язнів і боротися за них.

 

“Ми боремося з Росією, яка є державою тьми, і кожен бореться як може. Хтось на фронті, хтось словом, хтось із плакатами… Всі ті хлопці, які ще за ґратами в Росії, ми повинні пам’ятати про них і боротися”, – сказав Сенцов.

 

Олександр Кольченко зазначив, що у силах кожного підтримати політв’язнів – чи переслати гроші, чи надіслати листа, чи поширити інформацію про таких людей.

 

На нинішньому Вечорі різдвяних Василів звучала поезія Стуса, Сверстюка і Симоненка, музичні номери, було показано відеоролики, присвячені політв’язням, представлені книги про український рух опору 1960-80-х років.

 

Під час заходу можна написати листи та підписати листівки політв’язням, які утримуються в Росії.

 

Організаторами заходу виступили Київська міська рада, видавництво “Кліо”, громадська організація “Центр громадянських свобод”.

 

Вечір різдвяних Василів традиційно проходить у січні. Він був започаткований у 1989 році українським дисидентом Євгеном Сверстюком у пам’ять про видатних українських поетів Василя Стуса, Василя Симоненка, Василя Чумака та українського письменника Василя Еллана-Блакитного, які народилися в січні.

 

Нинішній Вечір різдвяних Василів відбувся 12 січня – в неформальний День українського політв’язня 12 січня, що відзначається з 1975 року з ініціативи українського дисидента й політика В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості режиму.

 

Саме цього дня 1972 року в Україні розпочався “генеральний погром” українського шістдесятництва: упродовж кількох днів заарештували цілу плеяду відомих представників національно-демократичного руху.