Вечір Різдвяних Василів 12 січня об’єднає українських політв’язнів усіх часів

08:11, 10.01.2020
Вечір Різдвяних Василів 12 січня об’єднає українських політв’язнів усіх часів

Вечір Різдвяних Василів у Києві проводять з 1989 року.

У Києві в січні з 1989 року традиційно відбувається Вечір Різдвяних Василів, започаткований Євгеном Сверстюком у пам’ять про відомих і знакових для історії України власників цього імені: Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, кожен з яких народився у близькі дні до цієї особливої зимової пори.
 
 
Так, поет, журналіст і шістдесятник Василь Симоненко побачив світ 8 січня 1935-го у селі Біївці Лубенського району Полтавської області.
 
 
Дата народження Василя Стуса — 6 січня 1938-го. Мала батьківщина поета, перекладача, прозаїка, мислителя, літературознавця, правозахисника, який помер 47-річним у радянському таборі біля Кучино Пермського краю в РРФСР, — село Рахнівка Гайсинського району Вінниччини.
 
Посмертно він став лауреатом Державної премії ім. Т. Шевченка (1991) та Героєм України (2005).
 
Цьогоріч вшанування Василів організовують 12 січня, у День українського політв’язня, що відзначається від 1975 року за ініціативи В’ячеслава Чорновола.
 
Нагадаємо, цього дня 1972 року КДБ УРСР у Києві та Львові заарештувало 14 діячів дисидентського руху, звинувачених в «українському буржуазному націоналізмі» і поширенні самвидаву. Всього протягом року зазнали репресій 89 активістів, більшість з яких були засуджені до великих термінів ув’язнення або поміщені у психіатричні лікарні.
 
І це стало початком масових репресій проти української інтелігенції, які тривали майже неперервно до кінця 1976 року, коли за ініціативою голови КДБ Віталія Федорчука розпочалося переслідування організаторів і учасників гельсінського руху.
 
Україні і нині доводиться боротися за визволення своїх синів і дочок — сучасних політв’язнів Кремля у РФ, підтримуваних Росією сепаратистських самопроголошених псевдореспубліках «ЛНР/ДНР» та в анексованому нею Криму. Тому на Вечорі Різдвяних Василів у Києві спогади про дисидентство межуватимуть із роздумами про позачасовий феномен «прямостояння» українців та історичні уроки.
 
До слова, на вечір запрошені, зокрема: Василь Ов­сієнко й Олесь Шевченко — колишні політв’язні, історики дисидентського руху, Маргарита Довгань — шістдесятниця, громадська та культурна діячка, Володимир В’ятрович — екс-очільник Українського інституту національної пам’яті, нині народний депутат України, Олег Сенцов та Володимир Балух — політв’язні путінського режиму. Звучатиме поезія Василя Стуса, Євгена Сверстюка та Василя Симоненка, якому б у ці дні виповнилося 85 років.
 
Традиційно учасників заходу вітатиме дитячий фольклорний театр «Дай Боже». Виступатимуть лауреати премії імені Василя Стуса, серед яких бандурист і лірник, лідер гурту «Хорея Козацька», народний артист України Тарас Компаніченко. 
 
У колонній залі Київської міськдержадміністрації, де вечір розпочнеться о 16-й, будуть представлені книги про рух опору 60-80-х років, спогади Василя Ов­сієнка, Євгена Сверстюка, Маргарити Довгань, Іванни Мащак, а також спогади про Василя Стуса.