Цей день в історії: народився Петро Могила - засновник «Могилянки»

11:00, 31.12.2019
Цей день в історії: народився Петро Могила - засновник «Могилянки»

Цього дня народився Петро Могила - визначний український освітянський і політичний діяч, засновник «Могилянки».

 


Петро Симеонович Могила (1596-1647) – український церковний, освітянський і політичний діяч, митрополит Київський і Галицький. Засновник Києво-Могилянської колегії (з 1701 – Київська академія).

 

Автор ряду книг: «Євангеліє учительноє», «Антологія, сиреч молитви», «Православне сповідання віри». Народився в Молдові в родині майбутнього господаря Валахії і Молдови Симеона. Освіту здобув у школі Львівського братства і в закордонних університетах. Недовгий час служив у польському війську, брав участь у Хотинській битві (1621). У 1625 році прийняв чернецтво. З 1627 – архімандрит Києво-Печерської лаври, з 1632 – митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха.

 

Толерантно ставлячись до різних віросповідань, до ідеї зближення всіх християнських церков, Петро Могила підпорядковує свою діяльність зміцненню православ’я, духовної єдності українського народу через такі інституції, як церква, школи, колегії, друкарні, бібліотеки, мистецькі заклади. Високоосвічена людина, Могила значно розширив сферу вживання української мови в книгодрукуванні, богослужбах, перекладах, готував українське видання Біблії. Його твори були спрямовані на уніфікацію, систематизацію і розробку єдиних правил церковного життя, догматичного вчення, чину богослужб.

 

Сучасник Богдана Хмельницького, він в умовах нещадної міжрелігійної ворожнечі католиків, уніатів, та православних втілював у життя нетлінне вчення Христа про любов до ближнього. Михайло Грушевський, далеко не в усьому захоплюючись Могилою, писав: «Аж до останньої русифікації, проведеної наприкінці ХVІІ століття, Київська академія, а з нею й східноукраїнське громадянство, в ній виховане, жили спадщиною Могили, його духом».