У родини Хорошковського відсудили 60 гектарів лісу на березі Дніпра

17:02, 28.12.2019
У родини Хорошковського відсудили 60 гектарів лісу на березі Дніпра

На Черкащині в родини українського олігарха Валерія Хорошковського прокуратура відсудила понад 60 гектарів лісу на березі Дніпра неподалік Канева.

 

Про це повідомляє прес-служба Черкаської обласної прокуратури з посиланням на рішення Черкаського апеляційного суду.

 


У лютому 2005 року за розпорядженням Канівської РДА, без розроблення землевпорядної документації та погоджень, у власність 46 підставних осіб безоплатно передано землі лісогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства. Земельний масив вкритий лісом на березі Дніпра, в адміністративних межах Бобрицької сільської ради згодом опинився у власності родини українського олігарха Валерія Хорошковського.

 


З грудня 2016 року прокуратура намагалася визнати незаконними розпорядження РДА та витребувати земельний масив понад 60 га, вартістю понад 24 млн. грн.

 

В серпні 2018 року рішенням Канівського міськрайонного суду в позовних вимогах прокуратурі було відмовлено через пропуск позовної давності. В жовтні 2018 року це рішення суду першої інстанції було підтверджено в апеляції. В червні цього року касаційна скарга прокуратури була задоволена частково, рішення апеляції було скасовано, а справу направлено на повторний апеляційний розгляд до Черкаського апеляційного суду.

 


Згідно даних кадастрової карти, більшість земельних ділянок із масиву в понад 60 га, знаходяться у власності безпосередньо Валерія Хорошковського. Сам український олігарх тривалий час проживав за кордоном, а повернувся в Україну в травні цього року. Нині, за даними ЗМІ впливовий бізнесмен вхожий в офіс Президента Володимира Зеленського.

 


Відзначимо, що пакет документів та проект розпорядження яким були передані землі на підставних осіб, готував на той час начальник Канівського районного відділу земельних ресурсів Володимир Миненко. В 2010 році він був обраний депутатом Канівської районної ради від Партії Регіонів. В 2012 році він був засуджений за ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення) та ч. 2. ст. 364 ККУ (зловживання владою) умовно.

 


В 2015 році балотувався до Канівської районної ради від партії “Укроп” працюючи директором Канівської філії державного земельного кадастру. Остаточно звільнений від кримінальної відповідальності за клопотанням прокурора в серпні 2016 року. З початку 2018 року працює начальником земельних ресурсів Ліплявської ОТГ.