Прокурорів, які вели справу розстрілів на Майдані, виключили з судового процесу

12:54, 28.12.2019
Прокурорів, які вели справу розстрілів на Майдані, виключили з судового процесу

Прокурорів Олексія Донського, Ігора Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які упродовж кількох років займалися справами Майдану, виключили із судового процесу у справі про розстріли на Інститутській у Києві у 2014 році.

 

Про це повідомляє hromadske із зали Київського апеляційного суду, де триває розгляд апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції щодо запобіжних заходів п'яти ексберкутівцям. 

 

"Змінити групу прокурорів у кримінальному провадженні за обвинуваченням (Сергія - ред.) Зінченка, (Павла - ред.) Аброськіна, (Сергія - ред.) Тамтури, (Олега - ред.) Янішевського та (Олександра - ред.) Марінченка… Визначивши у складі (Сергія - ред.) Куцого, (Олександра - ред.) Шевеленка, (Дениса - ред.) Суботіна, (Юрія - ред.) Мазепіна… Підпис Генеральний прокурор (Руслан Рябошапка –ред.)", - зачитала суддя.

 

Таким, чином прокурорів, які п’ять років представляли обвинувачення у справі ексберкутівців, остаточно відсторонили від участі у справі.

 

Прокурор Олексій Донський, який упродовж декількох років вів справу про розстріли на Інститутській, прокоментував заміну його групи під час розгляду апеляції колишніх «беркутівців» щодо скасування запобіжного заходу

Вбудоване відео

Водночас, Київський апеляційний суд відхилив заяву захисту потерпілих у справі ексберкутівців про відвід нових прокурорів.

 

"Заява про відвід задоволенню не підлягає… Повноваження прокурорів (Сергія - ред.) Куцого, (Олександра - ред.) Шевеленка, (Дениса - ред.) Суботіна у даному кримінальному провадженні підтверджується постановою Генерального прокурора Руслана Рябошапки від 28 грудня 2019 року", - постановила суддя.

 

 

Нагадаємо, 27 грудня Київський апеляційний суд повідомив про заміну групи прокурорів у справі ексбійців спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у справі про розстріл на Інститутській в лютому 2014 року, під час розгляду зміни запобіжного заходу. Через технічну помилку прокурорів змінили тільки у справі щодо скарги колишніх "беркутівців" про зміну запобіжного заходу Зінченка та Аброськіна, але потім до справи додали скарги Янішевського, Маринченка та Тамтури. 

 

Таким чином суд дозволив залишитися старим прокурорам і долучитися новим до справи Янішевського, Маринченка та Тамтури. Адвокат Євгенія Закревська подала заяву про відвід нової групи прокурорів – Куцого, Суботіна, Шеваленка.

 

Колишні беркутівці виступили проти відводу. ЗМІ повідомляли, що українська сторона планує в межах обміну полонених передати бойовикам ОРДЛО колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року. 

 

Згодом адвокат Валентин Рибін заявив, що Україна, незважаючи на досягнуті 23 грудня домовленості, виключила ексберкутівців зі списків на обмін. 

 

П’ятьох колишніх “беркутівців” — Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру, Олександра Марінченка та Олега Янішевського — обвинувачують у вбивствах та інших злочинах, що 20 лютого 2014 року призвели до загибелі 49 людей на вулиці Інститутській у центрі Києва.