Президент Чехії звинуватив МЗС Росії у «абсолютному нахабстві»

11:36, 28.12.2019
Президент Чехії звинуватив МЗС Росії у «абсолютному нахабстві»

Президент Чехії Мілош Земан заявив про "абсолютне нахабство" з боку МЗС РФ, яке розкритикувало чеський закон, що визнає 21 серпня днем пам'яті жертв "вторгнення і подальшої окупації" Чехословаччини військами Варшавського договору в 1968 році.

 

Про це повідомляє Parlamentnilisty.

 

Земан зазначив, що, найімовірніше, все одно, поїде в травні до Москви на урочистості з нагоди 75-річчя дня перемоги над нацизмом у Європі.

 

"Це, звичайно, абсолютне нахабство. Певний час назад, я прийняв запрошення президента Путіна відсвяткувати 75-ту річницю перемоги у Другій світовій війні, і зараз я думаю про те, щоб взагалі не їхати туди чи, що ймовірніше, поїхати туди і сказати росіянам: "Що, якби ви перегорнули цю сторінку і перестали б відзначати цю річницю?".

 

Таку реакцію у глави чеської держави викликав поширений 18 грудня коментар МЗС РФ, в якому говориться, що нещодавнє прийняття в Чехії закону, який визнає 21 серпня Днем пам’яті жертв вторгнення і подальшої окупації Чехословаччини військами ВД в 1968 році, навряд чи сприятиме успішній співпраці між двома країнами. У МЗС РФ відзначили, що з “великим розчаруванням” дізналися про прийнятий закон, оскільки такий підхід суперечить домовленостям від 1993 року, якими сторони заявили про бажання “підвести риску під тоталітарним минулим”.

 

Коментар російського зовнішньополітичного відомства викликав гостру реакцію і з боку МЗС Чехії. Як заявив 19 грудня глава чеського відомства Томаш Петржічек, республіка є суверенною державою і має право вшановувати пам’ять загиблих під час нападу військ ВД на Чехословаччину. Він планує на початку 2020 року зустрітися з послом РФ в Чехії Олександром Зміївський.
 
 

Земан відомий своєю прихильністю до позиції Кремля і особисто президента Росії Владіміра Путіна.

 

У серпні у Кремлі казали, що вже близько 17 лідерів зарубіжних країн підтвердили свою участь в пам'ятних заходах. Серед них називали глав Індії, Куби, Франції, Чехії, Венесуели, Молдови, Білорусії, Вірменії та Сербії.

 

У 2018 році на параді у Москві були присутні президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, в 2017-у - президент Молдови Ігор Додон, в 2016-му - президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

 

На парад на честь 70-річчя перемоги у 2015 році до Москви приїхали близько 30 дружніх до РФ іноземних лідерів, але глави західних країн відмовилися від поїздки через агресію РФ проти України.