В Офісі Зеленського заявили про досягнення домовленостей щодо транзиту газу

21:09, 20.12.2019
В Офісі Зеленського заявили про досягнення домовленостей щодо транзиту газу

(колаж РБК-Україна)

Представники Європейської комісії, України та Російської Федерації сьогодні досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

 

Таку заяву поширив Офіс Президента України у Facebook.

 

“Представники Європейської комісії, України та Російської Федерації сьогодні досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій”, — йдеться у повідомленні.

 

За інформацією Офісу, подробиці будуть повідомлені у суботу, 21 грудня, на брифінгу міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля та виконавчого директора НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка, який відбудеться в Офісі Президента.

 

Раніше, російські ЗМІ, зокрема ТАСС, повідомили, що на двосторонніх газових переговорах у Мінську Україна і Росія підписали протокол щодо транзиту газу та врегулювання претензій.

 

Повідомляється, що, за словами представника "Газпрому", в Мінську вдалося підписати документ, в якому йдеться про продовження транзиту.

 

"Російська і українська сторони підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог", - сказав він.

 

Нагадаємо,  що жоден контракт із запропонованих “Нафтогазом” і обговорюваних на переговорах компанія не ставить в залежність від погашення боргу “Газпрому” за Стокгольмським арбітражем. Про це в ефірі “Радіо НВ” сказав глава НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв.

 

Як повідомляла УМ, напередодні глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що шанси продовжити контракт з російською компанією "Газпром" щодо транзиту газу по території України до 1 січня "безперервно наближаються до нуля".

 

 

Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів. 

 

Читайте також: Мільярди у трубу: чи може стати катастрофою розрив контракту з РФ на транзит газу

 

Росія хоче зберегти транзит газу в Європу через Україну, питання лиш в обсягах поставок і тривалості контракту.

 

 

Президент Росії Володимир Путін визнав наявність заборгованості Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу на суму 3 мільярди доларів. Раніше Росія не визнавала рішення арбітражу на користь України.