В Одесі проводить обшуки на каналі «Думська ТВ»

12:32, 20.12.2019
В Одесі проводить обшуки на каналі «Думська ТВ»

Детективи Національного антикорупційного бюро України прийшли з обшуком на одеський телеканал “Думська ТВ”.

 

Про це повідомили на сайті телеканалу

 

Як повідомляють співробітники телеканалу, обшук почався близько 9:30. Працівників телеканалу не пускали на робочі місця, штовхали і заважали знімати те, що відбувається.

 

Правоохоронці вилучили комп'ютери та сервери каналу.

 

 

За попередньою інформацією, обшук пов'язаний з тим, що у правоохоронців є питання до одного з власників будинку.

 

Керівництво телеканалу вважає обшуки політично мотивованими і називає їх тиском на свободу слова в ЗМІ.

 

Телеканал "Думская TV" зник з ефіру. Головний редактор телеканалу Кароліна Тимків, яка, як і інші співробітники, не могла потрапити на робоче місце, заявила про тиск на ЗМІ.

 

У політичній партії "Європейська солідарність" заявили, що вважають обшуки на телеканал «Думская ТВ» в Одесі "прямим політичним тиском на незалежний телеканал".

 

"Національне антикорупційне бюро, яке покликане боротися з корупцією в органах влади, саме зараз займається тиском на засоби масової інформації, не допускає на роботу журналістів, чинить їм перешкоди в їхній журналістській діяльності, вилучає сервер і техніку приватного телеканалу. Це сталося після того, як "Думская ТВ" активно висвітлював тему визнання директора НАБУ Артема Ситника винним у корупційному правопорушенні. Ми вбачаємо в цьому пряму помсту за незалежну редакційну політику і критичні матеріали журналістів та авторів "Думская ТВ", – йдеться в повідомленні.

 

У партії звернулися до представника ОБСЄ із захисту свободи слова Арлема Дезіра із закликом "звернути на це увагу та відреагувати".

 

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на терміновій нараді вирішили звернутися до ДБР через обшуки на одеському телеканалі "Думская TV", а також запросити на наступне засідання 15 січня представників НАБУ і телеканалу.
 

"Провели термінову нараду комітету з питань свободи слова, дізнавшись про те, що зранку через обшуки НАБУ було припинено трансляцію одеської "Думская TV". Члени комітету одноголосно підтримали звернення до ДБР про те, що слідчі дії необхідно проводити з урахуванням специфіки роботи журналістів і не допускати перешкоджання їхній професійній діяльності", - зазначила член комітету, народний депутат від фракції "Слуга народу" Тетяна Циба у Facebook.

 

Водночас у Національному антикорупційному бюро України заявили, що слідчі дії в межах розташування одеського телеканалу «Думская ТВ» у п’ятницю не пов’язані з діяльністю ЗМІ та журналістів.

 

"Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП здійснюють низку обшуків в Одесі, в тому числі за адресою Канатна 10, де розташована ТРК «Думська». Слідчі дії санкціоновані, їх здійснюють у межах розслідування можливих зловживань службових осіб Одеської облради під час продажу у вересні 2018 року нежитлових приміщень за адресою Лідерсівський бульвар, 13 (Одеса) на користь ТОВ «Крок вперед». Метою проведення слідчої дії в приміщенні, яке наразі використовує ТРК «Думська», є пошук документів щодо передачі права власності на нежитлові приміщення за адресою Лідерсівський бульвар 13. Ці документи, як вважає слідство, можуть знаходитися за адресою Канатна 10 через те, що зазначене ЗМІ та ТОВ «Крок вперед» мали одних і тих самих бенефіціарних власників", – йдеться в повідомленні НАБУ.

 

У відомстві зазначили, що попередня правова кваліфікація справи, у якій проходять обшуки, – "зловживання владою або службовим становищем".