У співзасновниці громадського об'єднання «Батьки SOS» згорів автомобіль

11:21, 20.12.2019
У співзасновниці громадського об'єднання «Батьки SOS» згорів автомобіль

У однієї із засновниць громадської організації "Батьки SOS" Олени Парфьонової вночі згорів автомобіль.

 

Про це вона повідомила у фейсбуці.

 

"Я не знаю, що сталося, але оперативно слідчий каже: схоже на підпал", - написала Парфьонова.

 

 

 

Як зазначила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик,  організація "Батьки SOS" раніше ініціювала, наприклад, заборону діяльності батьківських комітетів, обіг готівки у школах та садках, звільнення недобросовісних директорів та інше.

 

Печончик також нагадала про інші підпали майна громадських активістів і журналістів, які відбулися цього року:

 

- 19 грудня на Львівщині невідомі спалили редакцію газети “Голос Самбірщини”. Рік тому газета перестала бути державним виданням, проте за рішенням районної ради редакція мала право перебувати у своєму приміщенні. Але коли редактор намагалася укласти новий договір на користування приміщеннями, виявилося, що увесь комплекс – включно з редакційними приміщеннями – приватизовано.

 

- 13 жовтня в Бучачі (Тернопільська область) спалили автомобіль місцевого активіста Романа Довбенка. Він протидіяв незаконної вирубці лісу, звалищ сміття, добився демонтування незаконної дизельної АЗС. Раніше активіст постійно отримував погрози. Перед підпалом авто Довбенка побили битою, а в вікно його будинку кидали каміння. Вже після підпалу він знову отримував погрози. Потерпілий підозрює в замовленні підпалу Петра Шеремета (власника демонтованої АЗС), в організації злочину – Володимира Дручка.

 

- 5 вересня біля Косова було підпалено будинок активіста Євгена Тавенка, який намагається протидіяти незаконній вирубці лісу. Під час підпалу Тавенок показував журналістам місцевого каналу місця незаконних рубок деревини. За його словами, за два дні до цієї події він отримував погрози підпалу, а раніше вже було спалено його машину.

 

- 27 червня в райцентрі Талалаївка на Чернігівщині підпалили авто місцевого активіста Олега Галагана. Потерпілий не виключає, що причиною підпалу міг стати “розгул криміналу” в селищі й активна боротьба селян проти місцевого “рекетира” та “покривання” його дій правоохоронцями і владою.

 

- 22 лютого у Києві згорів автомобіль блогера і журналіста Василя Крутчака. Від вогню також постраждали дві припарковані поряд автівки. Потерпілий звинуватив у підпалі військового прокурора Віталія Опанасенка, який раніше, за словами Крутчака, прямо погрожував йому. Крутчак повідомив, що 23 січня в приміщенні Печерського районного суду Опанасенко нібито попередив, що підпалить авто блогера, якщо той “продовжить писати в соціальних мережах про нього та його родичів”.

 

- 19 лютого в Ірпені невідомі спалили автівку місцевого депутата і активіста Лаврентія Кухалейшвілі. Кухалейшвілі став жертвою підпалу вже вдруге (вперше машину активіста спалили у 2012 році). Чоловік виступав проти забудови зелених зон у місті. Протягом попереднього тижня з ініціативи Кухалейшвілі місцеві жителі перешкоджали незаконному видобутку торфу в заплаві р. Ірпінь. Він звинуватив у підпалі очільника міста Володимира Карплюка.

 

- 17 лютого в Одесі спалили машину історика, краєзнавця і громадського діяча Олександра Бабича. Він, зокрема, брав участь в громадському русі за збереження Літнього театру на території Міського саду, виступав проти будівництва там торгового центру, брав участь в публічних консультаціях з цього приводу. Раніше, в 2013 р, коли Бабич був активістом одеського Євромайдану, йому підпалювали квартиру.

 

"Цей жах буде продовжуватися, поки поліція і прокуратура не почнуть нормально розслідувати злочини проти активістів і журналістів та притягати винних до відповідальності", - зазначила Печончик.