Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист прав людини у Криму

19:43, 18.12.2019
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист прав людини у Криму

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає Російську Федерацію припинити порушення прав людини в АР Крим та м.Севастополь.

 

Про це повідомив речник представництва України в ООН Олег Ніколенко.

 

За резолюцію проголосували 65 країн, проти — 23.

 

«Попри значну протидію РФ, яка подекуди зводилася до відкритих погроз, Україні вдалося провести в ООН два вкрай важливі документи – про проблему мілітаризації Кримського півострова, а також про захист прав людей, які вимушені жити в умовах окупації», — написав Ніколенко.

 

Зазначені резолюції доповнять набір політико-дипломатичних інструментів боротьби за відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

 

«Як би того не хотіли в Москві, «кримське» питання не закрите і зберігатиметься на міжнародному порядку денному», - зазначив Ніколаєнко.

 

«Хочу одразу заспокоїти скептиків. Попри міжнародно-правове невігластво, РФ є елементом системи міжнародних відносин, для якої резолюції ООН мають значення. Ухвалені рішення, скоріш за все, не будуть виконувати в Кремлі, але на них будуть зважати у Вашингтоні, Брюсселі, Токіо чи Веллінгтоні. Як каже китайська народна мудрість, варто боятися не того, хто вивчає тисячу різних ударів, а того, хто вивчає один удар тисячу разів», - наголосив речник представництва України в ООН.

 

Як пише Громадське, у документі зокрема йдеться:

 

- Що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може та не буде вважатися законною дією.


- Що Росія повинна припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення.


- Засуджуються масові затримання активістів та захисників прав людини на основі звинувачень в підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи «Кримська солідарність».

 

- Росію закликають припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації.

 

- Засуджується практика призову чоловіків з Криму до російської армії та кримінальні переслідування тих, хто відмовляється від служби.


- Росія повинна негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на Батьківщину.


- Міжнародну спільноту закликають продовжувати в межах міжнародної адвокації викриття порушень РФ прав людини як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях.

 

За словами колишнього президента Петра Порошенка, щойно схвалена у Нью-Йорку оновлена резолюція ГА ООН про права людини в Криму вказує на справжнє місце Російської Федерації у системі світових відносин — на місце агресора та окупаційної влади. Ганебне звання для постійного члена Ради Безпеки ООН.

 

"Вдячний всім нашим союзникам, які виступили співавторами та підтримали у пленарному залі цьогорічне рішення Генасамблеї. Лише деокупація та повернення Україні всіх підступно окупованих Росією територій здатне припинити триваючі порушення прав людини російською окупаційною владою і повернути нормальне життя на вкрадені українські території", - написав Порошенко у Фейсбук.