«Візьмемо газом»: Зеленський погодився списати борг Газпрому перед Україною

09:34, 10.12.2019
«Візьмемо газом»: Зеленський погодився списати борг Газпрому перед Україною

Президент України Володимир Зеленський бачить можливості для досягнення домовленості про нову угоду з транзиту російського газу в Європу і укладанні контракту більше, ніж на один рік.

 

На брифінгу Парижі, відповідаючи на запитання про те, наскільки ймовірно, що транзит буде все-таки продовжено з 1 січня, Зеленський сказав: "Більш ніж ймовірно. Я впевнений, що у нас більше шансів його підписати з кращими умовами, ніж до цього обговорювали наші представники".

 

Президент зазначив, що багато часу на двосторонній зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в Парижі було приділено саме цьому питанню.

 

"Я поки що не хочу обговорювати всіх деталей, але вже справді не йдеться про контракт на один рік. Всі зняли це з обговорення. Тобто, на стільки-то років", - зазначив він.

 

Зеленський повідомив, що він сам наполягав на максимально амбітних умовах, вигідних Україні та Європі, - угоді на 10 років.

 

"Дуже складно, коли одна сторона наполягає на одному році, а ми наполягаємо на десяти. Я думаю, що ми знайдемо щось посередині", - пояснив він.

 

Зеленський сказав, що "в принципі, було знято питання про 3 мільярди, які ми виграли".

 

"Наша позиція проста: ми готові взяти газом. Це компроміс, на який ми готові йти. Тому що нам потрібно. Why not?", - наголосив він.

 

9 грудня у Парижі відбулася зустріч лідерів «нормандської четвірки» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

 

Як писала УМ, у комюніке за результатами «нормандського саміту» йдеться про розведення, обмін полонених, а також припинення вогню на Донбасі. 

 

Водночас на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» президенти України та Росії Володимир Зеленський та Володимир Путін не домовилися про проведення виборів на окупованому Донбасі та виведення звідти російських військ.

 

Зеленський пропонував провести вибори через півтори доби після виведення іноземних військ з Донбасу, але Путін на це не погодився.

 

Також Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів."Наша позиція проста: ми готові взяти газом. Це компроміс, на який ми готові йти. Тому що нам потрібно. Why not?", - наголосив він.