Світлана Алексієвич увійшла до складу наглядової ради меморіального центру «Бабин Яр»

17:53, 09.12.2019
Світлана Алексієвич увійшла до складу наглядової ради меморіального центру «Бабин Яр»

(фото wikipedia.org)

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) змінив склад Наглядової ради та управлінської команди проєкту.

 

До Наглядової Ради проєкту приєднується Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич. Виконавчу команду очолить Макс Яковер, а художнє керівництво проєктом взяв на себе відомий режисер Ілля Хржановський.

 

Про це повідомили у прес-службі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

 

«Незалежна Україна робить серйозні кроки на шляху до того, щоб вивчити і зробити важливі висновки зі свого історичного минулого. Важко переоцінити роль Світлани Алексієвич у підтримці таких зусиль на міжнародному рівні», – зазначив Голова Наглядової ради Натан Щаранський.

 

«Віримо, що Світлана зробить значний внесок у розвиток проєкту і вітаємо її ентузіазм і бажання приєднатися до нашої команди, для нас це велика честь», - додав Щаранський.

 

Виконавчу команду відтепер очолить Макс Яковер, який створив чимало успішних проєктів у Києві: інноваційний парк UNIT.City, якому передував проєкт з оновлення і трансформації ВДНГ, а також - добре відомий у місті креативний простір «Часопис».

 

“Цей проект триватиме довше за наші життя. Ми побудуємо новітній музей і низку наукових інституцій, які передаватимуть досвід подій того часу і місця, створюватимуть міцний імунітет проти хвороб людства, що зрештою призвели до трагічних подій у Бабиному Яру. Ми би хотіли, щоб мільйони людей приїжджали до Києва відвідати Бабин Яр”, - зазначив Макс Яковер.

 

Художнє керівництво проєктом здійснюватиме Ілля Хржановський. Його робота над природою тоталітарного комуністичного режиму під час зйомок кінопроєкту “Дау” тривала багато років у Харкові та Києві. Зараз з цим проєктом знайомляться в Парижі та Лондоні.

 

“Моя мама з родиною в 1941 році втекли з Вінничини від Голокосту. Тому їх не вбили і у мене була можливість народитися. Мені боляче думати про масові вбивства євреїв під час Другої світової війни, боляче читати свідчення очевидців. Я хочу застосувати всі свої знання, щоб відвідувачі Бабиного Яру змогли прожити історію трагедії як свою власну. Щоб ця історія у майбутньому ніколи не повторилася”, - зазначив Ілля Хржановський.

 

Також до команди приєднається ще низка фахівців з України та міжнародної спільноти. Проєкт оголошуватиме про них окремо.

 

Довідково

 

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) – некомерційна освітня організація, мета якої гідно вшанувати пам'ять 100 000 жертв трагедії Бабиного Яру, збудувавши інноваційний меморіальний центр у Києві. Центр проводить дослідницьку діяльність і реалізовує низку освітніх програм і проєктів з метою збереження і вивчення історії Голокосту. Організація заснована в 2016 році до 75-ої річниці трагедії Бабиного Яру з ініціативи мера Києва Віталія Кличка.

 

До складу Наглядової ради Центру входять: Натан Щаранський, Голова; Герман Хан, Заступник голови; Павло Фукс; Ірина Бокова, Світлана Алексієвич; Святослав Вакарчук; Рабин Яків Дов Блайх; Александр Квасневський; Рональд Лаудер; Володимир Кличко; Джо Ліберман; Віктор Пінчук; Йошка Фішер; Михайло Фрідман.