Росія заявляє про пропозицію Угорщини разом захищати права нацменшин в Україні

14:20, 03.12.2019
Росія заявляє про пропозицію Угорщини разом захищати права нацменшин в Україні

Національні збори Угорщини звернулося до Держдуми з проханням об’єднати зусилля для “захисту прав національних меншин в Україні”.

 

Про це у вівторок в ході пленарного засідання нижньої палати парламенту РФ повідомив її речник В’ячеслав Володін, пише російське агентство ТАСС.

 

“До нас в Держдуму звернувся парламент Угорщини з проханням об’єднати зусилля для того, щоб відстояти права меншин, в першу чергу на вивчення мови. Після прийняття закону Ради про мову такого права позбавлені народи, що проживають на території України”, — сказав Володін, нагадавши про великому числі угорців і поляків, що проживають в Україні.

 

Голова Держдуми також закликав Європарламент, ОБСЄ і ПАРЄ вивчити ситуацію з правами нацменшин в Україні. “Якщо ми говоримо, що Україна хоче стати європейською країною, в першу чергу вона повинна позбутися від таких рудиментів, як націоналізм в політиці, — вважає він. — Не можна спускати з рук націоналістів їх поведінку”.

 

Нагадаємо, в інтерв’ю від 28 листопада посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто заявив: "Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців - 150 тис. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім "не наші", вони прословацькі, проугорські? Закарпаття - завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було".

 

"І дотримання прав меншин, і автономії в складі держави - це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні", - додав він.

 

Він також сказав, що Будапешт продовжить блокувати діяльність Комісії Україна – НАТО через нібито порушення Україною прав угорської меншини.