Пристайко у Лондоні: ми хочемо Ruxit, щоб Росія залишила Україну

12:41, 03.12.2019
Пристайко у Лондоні: ми хочемо Ruxit, щоб Росія залишила Україну

Глава МЗС України Вадим Пристайко під час переговорів на полях зустрічі лідерів країн НАТО в Лондоні сподівається на допомогу союзників у врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу Sky News у Лондоні.

 

"Я навіть вигадав слово – Ruxit. Це не має відношення до Brexit. Ми хочемо, щоб Росія залишила Україну. Цього ми намагаємося досягти. А чи допоможуть нам зустрічі тут, ми подивимося, сподіваємося на це", - сказав Пристайко.

 

Він зазначив, що президент Володимир Зеленський не приїхав у Лондон, оскільки формат зустрічі лідерів не передбачає запрошення країн-партнерів.

 

"Ми не запрошені, тому що ми поки не є членами НАТО. Хочу нагадати, що ми загалом намагаємося стати частиною НАТО багато років, і попри те, що у нас іде війна, ми зберігаємо цей курс. Про це я хочу нагадати лідерам", - сказав міністр.

 

На питання про те, чого він чекає від зустрічі лідерів в Лондоні, глава МЗС згадав, що Україна намагається потрапити в НАТО вже багато років поспіль.

 

"І незалежно від того, яка у нас війна, ми все ще йдемо цим шляхом. Ось, що я хочу нагадати лідерам. Ми поруч з Альянсом, але ми ще не там", - додав він.

 

Як повідомляла УМ, у Лондоні 3-4 грудня проходить дводенна зустріч лідерів НАТО, приурочена до 70-річчя заснування Альянсу, який нині налічує 29 членів.

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко бере участь у конференції NATO Engages, яка проходитиме паралельно із зустріччю лідерів Альянсу в Лондоні 3 грудня, попри попереднє рішення МЗС цього не робити.

 

Цьогорічна зустріч лідерів НАТО затьмарена суперечкою між Францією і Туреччиною і триваючими дискусіями про гроші.

 

Минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон заявив про "смерть мозку" НАТО, зазначивши, що члени Альянсу більше не співпрацюють щодо ряду ключових питань. Пізніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відреагував на це різкою заявою, порадивши Макрону самому "перевірити голову".

 

Президент США Дональд Трамп у свою чергу неодноразово звинувачував європейських союзників у недостатньому вкладі в спільну оборону.