59 людей визнали винними в справах Майдану – ГПУ

11:46, 30.11.2019
59 людей визнали винними в справах Майдану – ГПУ

Генеральна прокуратура заявляє, що у справах Євромайдану визнали винними 59 осіб.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

"У вчиненні злочинів судами визнано винними 59 осіб, щодо 46 з них ухвалено обвинувальні акти", - сказано в повідомленні.

 

У ГПУ відзначили, що загалом у провадженнях цієї категорії правоохоронці повідомили про підозру 445 особам. З них: 48 високопосадовцям, 228 правоохоронцям (у тому числі 27 слідчим), 20 прокурорам та 23 суддям. 

 

Наразі скеровано до суду 195 обвинувальних актів стосовно 298 осіб.

 

У ГПУ додали, що за перші дев’ять місяців 2019 року управління спеціальних розслідувань повідомило про підозру 14 людям, у тому числі високопосадовцям, керівникам правоохоронних органів.

 

Щодо 11 з них досудове слідство закінчене і обвинувальні акти направлені до суду.

 

У 2019 році судді оголосили один обвинувальний вирок.

 

У ГПУ підрахували, що під час подій Євромайдану постраждали 2 тисячі 442 людини. З них – 1 тисяча 721 цивільна особа та 721 правоохоронець.

 

За даними української влади, під час Революції гідності загинули 104 активісти та 17 правоохоронців.

 

Як повідомляла УМ, Зеленский заявив, що 3 грудня першим питанням на порядку денному Верховної Ради України будуть зміни до закону про Державне бюро розслідувань.

 

у «Слузі народу» закликають голосувати за переведення команди слідчих у справах Майдану до Державного бюро розслідувань.

 

Нагадаємо, адвокатка сімей Небесної сотні Євгенія Закревська голодує проти зупинки справ Майдану через нерозглянуту парламентом поправку до законопроєкту про ДБР.

 

Раніше, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заперечив, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР. Він зазначив, що ДБР поки не отримала від Генпрокуратури справи Майдану.

 

 

Пізніше комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради підтримав поправку до законодавства, яка дозволяє перехід із Генпрокуратури до Держбюро розслідувань без проходження конкурсу слідчих і прокурорів, причетних до розслідування справ щодо вбивств громадян під час подій Революції гідності.