Помер радянський дисидент Михайло Хейфец

09:17, 26.11.2019
Помер радянський дисидент Михайло Хейфец

У ніч на 25 листопада на 86-му році життя в Єрусалимі помер Михайло Хейфец – правозахисник, дисидент, історик і письменник.

 

«Ми, українці, вміли багато вистраждати в концтаборах, але не зуміли про це написати. Дяка євреєві Хейфецу: досі ніхто ліпше про нас не написав», – сказав про Хейфеца політв’язень «брежневських часів» Василь Овсієнко. 

 

Михайло Хейфец народився 18 січня 1934 року в тогочасному Ленінграді (тепер Санкт-Петербург). У 1955 році закінчив там літературний факультет Педагогічного інституту імені Герцена, певний час попрацював учителем, а потім вже повністю зосередився на письменництві. Працював над книгами про народовольців, які видавалися в журналах “Радянський письменник” і “Молода гвардія”.

 

У вересні 1974 року Хейфеца засудили за “антирадянську агітацію і пропаганду” на чотири роки позбавлення волі в колонії суворого режиму і два роки заслання.

 

У зоні зблизився із українськими і вірменськими політв’язнями, зокрема із Зоряном Попядюком, Василем Стусом, В’ячеславом Чорноволом, Миколою Руденком.

 

Брав участь у спільних протестних голодуваннях, зокрема з вимогами визнання табірною адміністрацією “статусу політв’язня” і визволення Стуса із карцера.

 

У 1980 році, відбувши повністю термін, Хейфец поїхав в Ізраїль і оселився в Єрусалимі, де продовжив літературну роботу, випускав книги і працював в газетах.