Вища рада правосуддя звинуватила Рябошапку в дискредитації судової влади

16:21, 25.11.2019
Вища рада правосуддя звинуватила Рябошапку в дискредитації судової влади

Вища рада правосуддя висловила протест у зв'язку з заявами генерального прокурора Руслана Рябошапки в інтерв'ю "Настоящему времени". Члени ради вважають, що генпрокурор дискредитує судову владу.

 

Про це йдеться на сайті ВРП.

 

Рябошапка в інтерв'ю виданню LB сказав, що судова система залишилася "закритою кастою, де кілька прізвищ фактично управляють". За його словами, "плівки Вовка" з Окружного адміністративного суду Києва розкрили тільки одну соту того, що відбувається в судовій системі. Рябошапка також висловився за "радикальні заходи" і спілкування "із саботажниками в рамках Кримінально-процесуального кодексу".

 

Члени Ради вважають такі висловлювання неприпустимими.

 

На думку ВРП, у заявах Рябошапки простежуються "небезпечні практики ручного управління системою прокуратури".

 

"Коли подібні заяви звучать у контексті впровадження змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», то вони нівелюють мету судової реформи і нової реформи прокуратури, а не сприяють їх реалізації. Жодна судова реформа не повинна перетворюватися на політичну кампанію з дискредитації судової системи або інструмент її інституційного руйнування", - сказано в публічному зверненні ВРП.

 

Як повідомляла УМ, на початку листопада в Україні, всупереч позиції судової влади, набули чинності поправки до Закону "Про судоустрій і статус суддів".

 

Закон передбачає скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. Процедуру скорочення суддів зобов'язаний провести новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (його ще належить сформувати) до 7 квітня 2020 року.

 

Петро Порошенко вважає, що судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном