«Мистецтво з-за ґрат»: Сущенко взяв участь у демонтажі виставки у Варшаві

16:00, 25.11.2019
«Мистецтво з-за ґрат»: Сущенко взяв участь у демонтажі виставки у Варшаві

Колишній політв'язень Кремля, український журналіст Роман Сущенко та посол України Андрій Дещиця взяли участь у символічному демонтажі виставки малюнків «Мистецтво з-за ґрат» із фасаду будівлі посольства України у Варшаві.
 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

"Для мене честь бути тут. Виставка привертала увагу польського суспільства, політиків, законодавців до того, щоб створити підґрунтя солідарності з Україною, для того, щоб боротися з російською агресією. Я дуже вдячний всім, хто працював для того, щоб наші політв'язні повернулися якомога швидше додому", - сказав Сущенко.

 

За словами Дещиці, виставка малюнків Сущенка на фасаді будівлі посольства довгий час нагадувала про всіх українських політв'язнів, що незаконно утримуються в Росії. "Ці картини допомагали нам поширювати інформацію і збирати підтримку, щоб польські політики і польське суспільство про це не забували", - наголосив посол.

 

Сущенко у Варшаві закрив виставку малюнків "Мистецтво з-за грат". Фото: Юлія Сущенко/Укрінформ

 

Таким чином завершилася інформаційна кампанія щодо звільнення незаконно ув’язненого в РФ журналіста Укрінформу Роман Сущенка.

 

Після цього Сущенко разом з дружиною та донькою зустрілися з українськими дипломатами та іншими співробітниками посольства України у Варшаві, де журналіст подякував за підтримку та боротьбу за своє звільнення.

 

Сущенко підписав присутнім репродукції своїх робіт.

 

Також було обговорено подальші плани та кроки у звільненні інших політв'язнів, що незаконно утримуються в РФ та Криму.

 

Зі свого боку посол Дещиця також наголосив, що українське дипвідомство у Польщі продовжуватиме долучатися до боротьби за інших бранців Кремля.

 

Нагадаємо, у лютому цього у Варшаві відкрилася виставка малюнків українського журналіста Сущенка, створених ним у московському СІЗО у 2016-2018 рр. Виставку організували спільно посольство України в Польщі та Cпілка польських журналістів (SDP).

 

Виставки малюнків Сущенка, які він створив протягом 2016-2019 років під час ув’язнення у СІЗО "Лефортово" в Москві та у колонії в Кіровській області, відбулися у Києві, Брюсселі, Варшаві, Парижі, Кишиневі, Нью-Йорку, Гданську, Страсбурзі та Празі.

 

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Роман Сущенко зняв плакат #ВОЛЮСУЩЕНКУ з фасаду Укрінформу (Відео)

 

Романа Сущенка, який із 2002 року був кореспондентом агентства «Укрінформ» у Франції, затримали у Москві співробітники ФСБ Росії у вересні 2016 року за звинуваченням у роботі на військову розвідку України. Українські спецслужби це заперечують, а правозахисники називають справу проти нього політично мотивованою. Сущенку дали 12 років за ґратами. 

 

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Журналісту Роману Сущенку, звільненому в результаті обміну 7 вересня, в СІЗО "Лефортово" оголосили про заборону у наступні 20 років в'їжджати на територію Російської Федераці