Трибунал вказав у назві справи проти Росії факт затримання українських кораблів та екіпажів

21:48, 22.11.2019
Трибунал вказав у назві справи проти Росії факт затримання українських кораблів та екіпажів

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що відсьогодні справа України проти Росії в Арбітражному трибуналі в Гаазі має назву «Спір щодо затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів».

 

«Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не лише порушення Росією норм міжнародного права, але і відобразити, що цей спір стосується наших моряків, які провели 9 місяців у в’язниці. І Арбітраж нас почув», – написала Зеркаль на сторінці у Facebook.

 

Вона також зазначила, що 22 листопада було отримано перший процедурний наказ Арбітражного трибуналу, яким затверджено правила призначення, регламент та графік роботи Арбітражу.

 

«Позитивом можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж у тривалий та багатоступеневий процес. Відповідно до розкладу, ми маємо подати свій Меморандум за 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати та подати його раніше. І від моменту подачі нами Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатись своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції», – додала Зеркаль.

 

За її словами, Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань, а промови агентів будуть відкритими.

 

«Щодо доступу громадськості до решти слухань, рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань. Отже, РФ не вдасться приховати факти та свої порушення від широкого загалу та спотворити історію. Звісно, ця справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за гідність і свободу треба боротись до кінця», – додала дипломат.

 

21 листопада в Гаазі відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами у справі про імунітет трьох українських військових кораблів і 24 членів їх екіпажів. Досягти згоди сторонам не вдалося, вказувала Олена Зеркаль.

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.

 

Троє хлопців були поранені: Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер.

 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав Росії звільнити 24 захоплених моряків та повернути три кораблі.

Нагадаємо,  7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

20 листопада українські катери "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" зайшли в Очаків.