Стан здоров'я політв'язня Дудки погіршився після етапування

11:18, 21.11.2019
Стан здоров'я політв'язня Дудки погіршився після етапування

Стан здоров'я українського політв'язня Володимира Дудки погіршився після етапування.

 

Про це повідомила Кримська правозахисна група.

 

"Сьогодні (20 листопада - ред.) побачився з татом вперше за три з половиною місяці. Медичної допомоги від адміністрації СІЗО він не отримує. У нього хронічні болі в області живота, після етапу (з Москви до Сімферополя) підвищився тиск. Останній раз, коли вимірювали, тиск був 160 на 100. Каже, що переніс етап тільки завдяки лікам, які ми йому передаємо", - розповів син політв'язня Ілля Каверніков, який відвідав батька в СІЗО №1 Сімферополя.

 

Також повідомляється, що Володимир Дудка і ще один засуджений у цій справі - Олексій Бессарабов - провели на етапі з Москви до Сімферополя близько місяця.

 

"За цей час вони проїхали Ростов-на-Дону, Армавір і Краснодар, звідки були доставлені до Сімферополя. Під час етапу бували випадки, коли в камерах, розрахованих на 20 осіб, утримували - 50", - розповів Ілля Каверніков.

 

Сказано, що, ймовірно, наступного тижня його батька і Олексія Бессарабова знову етапують з Сімферополя до колонії суворого режиму для відбування покарання.

 

"Ілля розповів, що його батько, а також адвокати, довгий час домагаються від адміністрації СІЗО результатів медичного обстеження, які необхідні для призначення Володимиру Дудці точного лікування. Однак співробітники медсанчастини вже більше року не пропонують результатів обстеження ні Дудці, ні його адвокату. У зв'язку з цим, син Дудки звернувся в прокуратуру Криму, однак там відповіли, що дії співробітників СІЗО, які не видають на руки результати медичного обстеження, є законними", - сказано в повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і затвердив 14 років колонії, який раніше отримали українці з окупованого Криму Володимир Дудка та Олексій Бессарабов.

 

Нагадаємо, 10 листопада 2016 року ФСБ Росії повідомила, що затримала співробітників кримського аналітичного центру "Номос". Тоді були арештовані троє українців: Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков та їх близький друг Володимир Дудка. ФСБ стверджує, що вони є українськими "розвідниками-диверсантами".

 
Севастопольський міський суд 4 квітня цього року засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці. Суд також призначив кожному штраф.
 
При цьому в Міноборони України заявляли, що будь-хто з колишніх українських військових, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати "потенційними жертвами російських спецслужб".
 
Як повідомляла "УМ", раніше на Майдані пройшла акція до дня народження політв'язня Володимира Дудки.