Сондленд: щодо України був принцип «послуга за послугу»

20:27, 20.11.2019
Сондленд: щодо України був принцип «послуга за послугу»

Гордон Сондланд

Радник президента Дональда Трампа по Україні, посол США в ЄС Гордон Сондланд заявив, що Трамп обумовив зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі його готовністю почати розслідування щодо супротивників Трампа, включаючи колишнього віце-президента Джо Байдена, доручивши Руді Джуліані домагатися надання "послуги за послугу".

 

Про це передає CNBC.

 

"Як я вже свідчив раніше, прохання Джуліані були "quid pro quo" (послуга за послугу - ред.), за те, щоб організувати візит президента Зеленського в Білий дім. Джуліані зажадав, щоб Україна виступила з публічною заявою, в якій оголосила б про розслідування діяльності щодо серверів на виборах 2016 року і Burisma. Джуліані висловлював побажання президента Сполучених Штатів і знав, що ці розслідування мають важливе значення для президента", - йдеться у вступній заяві Сондланда перед комітетом, опублікованій телеканалом.

 

За словами Сондленда, "Джуліані зажадав, щоб Україна зробила публічну заяву з оголошенням результатів розслідування" щодо президентських виборів в США 2016 року і української газової компанії Burisma Holdings, членом правління якої був син екс-президента Джо Байдена Хантер.

 

"Джуліані висловлював побажання президента Сполучених Штатів, і ми знали, що ці розслідування важливі для президента", - сказав Сондланд в своєму вступному слові.

 

Він також зазначив, що вважає це передумовою для того, щоби президенту Зеленському нарешті було дозволено зустрітися з президентом США в Вашингтоні.

 

"Я знаю, що члени цього Комітету часто вдавалися до цих складних формулювань у вигляді простого запитання, чи було "quid pro quo"? Як я вже свідчив у контексті потреби (української сторони – ред.) в телефонній розмові з Білим домом і зустрічі в Білому домі, відповідь "так", - наголосив Сондленд.

 

Водночас, за словами Сондленда, він не мав уявлення про те, чому була затримана оборонна допомога Україні. Він підкреслив, що запитував про це - і "жодного разу не отримував чіткої відповіді", але був "категорично проти" цього кроку. Українці, наголосив він, "потребували цієї підтримки для боротьби з російською агресією".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сонленд назвав Луценка відомим корумпованим прокурором

 

Як повідомляла УМ, У США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.

 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.
 
Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.