Сонленд назвав Луценка відомим корумпованим прокурором

19:40, 20.11.2019
Сонленд назвав Луценка відомим корумпованим прокурором

Посол США в ЄС Гордон Сонленд назвав ексгенпрокурора Юрія Луценка відомим корумпованим прокурором. Окрім того, він сказав, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані з ним спілкувався.

 

Про це він розповів під час публічних слухань у Комітеті з розвідки Палати представників у справі про імпічмент Трампа.

 

"Коли українці були в Білому домі, Джуліані безпосередньо з ними спілкувався. Посол Тейлор, Волкер і я були дуже цим здивовані. Джуліані також вів переговори з відомим корумпованим прокурором Юрієм Луценком. Ми про це не знали. Він робив це за нашою спиною. Коли ми про це дізналися, то повідомили юриста Держдепартаменту і помічника Держсекретаря. І навіть 24 вересня Помпео розпорядився, щоб Волкер поговорив з Джуліані", - розповів Сонленд.

 

При цьому він зауважив, що зробив усе, що міг, аби виправити ситуацію, а також поінформував Раду безпеки і Держдепартамент про свою діяльність і Тейлора з Волкером.

 

"Було дивно, що ні я, ні посол Волкер, ні Тейлор не отримали роздруківки стенограми телефонної розмови Тампа і Зеленського. Зеленський з нами не обговорював зміст розмови з Трампом. Він також не обговорював запити про проведення розслідування з Байденом", - додав Сонленд.

 

Нагадаємо,  в кінці вересня, стало відомо, що один з головних фігурантів масштабного міжнародного скандалу, який може закінчитися імпічментом президента США Дональда Трампа, Юрій Луценко виїхав з України до Великобританії з метою вивчення англійської. Пізніше Луценко повідомив, що вже повернувся до Києва.

 

Зазначимо, раніше ЗМІ повідомляли, що колишні генпрокурори України Віктор Шокін і Юрій Луценко "злили" Трампу компромат на його потенційного конкурента на виборах 2020 року Джо Байдена.

 
8 жовтня ексгенпрокурор Луценко розповів про свої зустрічі з особистом адвокатом Трампа Руді Джуліані. Під час однієї з них, за словами Луценка, вони обговорювали справу компанії Burisma.
 
Юрій Луценко є тим українським чиновником, який, за даними американських прокурорів, схиляв партнерів Рудольфа Джуліані Льва Парнаса та Ігоря Фрумана наполягати на відстороненні колишнього посла США в Україні Марі Йованович.