20 листопада прокурори перестануть вести досудові розслідування

13:17, 19.11.2019
20 листопада прокурори перестануть вести досудові розслідування

Після 20 листопада прокурори продовжать керувати розслідуваннями у провадженнях, які перейдуть до органів досудового розслідування.

 

Про це йдеться у заяві Генеральної прокуратури України, оприлюдненій у вівторок, 19 листопада,.

 

"20 листопада 2019 року прокуратура припиняє функцію досудового розслідування, однак продовжує здійснювати процесуальне керівництво у розслідуванні, тобто організацію і координацію досудового слідства", - повідомили у ГПУ.

 

У відомстві вказали, що усі незавершені розслідування передаються відповідно до кваліфікації до Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, Служби безпеки України і т.д. "Разом з цим, повноваження прокурорів виконувати процесуальні дії в межах розслідувань забезпечить їхню безперервність", - додали у Генпрокуратурі.

 

"З утворенням у ДБР спеціалізованого управління та переходу до нього слідчих, матеріали проваджень будуть направлені їм для подальшої роботи над розслідуваннями", - заявили у ГПУ.

 

У відомстві зауважили, що досудове розслідування здійснювалось прокуратурою тимчасово. Ця функція прокуратурі не притаманна і не входить до функцій прокуратури, згідно з Основним Законом і Законом України "Про прокуратуру". У "Перехідних положеннях" Конституції України і КПК України зазначається, що до створення Державного бюро розслідувань повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі прокуратури, а після початку його роботи – мають завершити розслідування у визначений строк або вирішити питання про доручення його здійснення іншим органам досудового розслідування.

 

Як повідомляла УМ, у ДБР створено підрозділ з розслідування "справ Майдану", щодо продовження слідства у яких раніше висловлювали занепокоєння адвокати родин Небесної сотні - загиблих під час акцій протестів у 2013-2014 роках.

 

Адвокатська дорадча група вимагає від Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроекту №2116, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану.

 

"Вимагаємо не передавати провадження у справах Майдану до ДБР до прийняття поправки, створення управління по Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ", - йдеться у заяві адвокатів. 

 

Як повідомила адвокат сімей Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська, слідство у справах Майдану має зупинитися з 20 листопада на невизначений час - оскільки Верховна Рада не проголосувала необхідні поправки до закону про ДБР, які б дозволили продовжити розслідування.