Росіянам заборонять купувати українську сільгоспземлю після відкриття ринку

12:37, 19.11.2019
Росіянам заборонять купувати українську сільгоспземлю після відкриття ринку

Коли в Україні відкриють ринок землі, проведуть референдум і якщо відкриють продаж сільгоспземель для іноземців - це в жодному разі не торкнеться осіб з російським громадянством.

 

Про це повідомив уповноважений президента України з земельних питань Роман Лещенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". 

 

За наявності російського громадянства серед засновників українських компаній, що купують українську землю сільськогосподарського призначення, буде застосовуватися механізм спецконфіскації власності на користь держави, прописаний у законі про ринок землі.

 

"У законі буде чітко прописано, а саме в перехідних положеннях, що питання про допуск іноземців (до придбання с/г землі) - тільки через всеукраїнський референдум. До цього моменту - ніяких іноземців. Росіяни в принципі не обговорюються. Це країна-агресор, вони за жодних обставин не будуть купувати землю. Якщо за якимись механізмами десь з'являються росіяни, ми здійснюємо спецконфіскацію в дохід держави. У законі ця норма буде чітко прописана", - сказав Роман Лещенко.

 

За його словами, в законі також буде прописано: засновниками українських компаній, які мають право купувати землю, можуть бути тільки громадяни України, які не мають подвійного громадянства і які проживають на території України. Винятково вони є засновниками цих юридичних осіб.

 

"У нас будуть прямі корпоративні відносини. Тобто не офшор на Кіпрі, потім ще один офшор, а потім якась особа буде засновником. Ми це робимо для того, щоб була прозора структура власності юридичних осіб", - зазначив Лещенко.

 

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання продажу сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум.

 

13 листопада парламент попередньо підтримав закон про ринок землі. Згідно з законопроєктом, ринок землі пропонують відкрити з 1 жовтня 2020 року. У проєкті встановили правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається купівля землі юрособами, бенефіціарними власниками яких є іноземці та особи без громадянства.

 

Нагадаємо, що відповідно до останніх опитувань групи «Рейтинг», 73% українців виступають проти скасування мораторію на продаж землі, водночас 70% підтримують надання фермерам права продавати та дарувати свої земельні паї, але виключно українцям та українським компаніям.

 

Зеленський вирішив провести референдум про продаж землі іноземцям.
 
 

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов представляв проєкт закону "Слуги народу" про скасування мораторію на продаж сільгоспземлі №2178-10 під крики "Ганьба!" і в оточенні противників такого закону.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 13 листопада збирав фракцію "Слуги народу" через питання ринку землі.

 

Зранку мітингувальники під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

«Європейська Солідарність» запропонувала розробити новий законопроєкт про землю.

 

13 Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за закон про продаж землі.