Голову «Укрексімбанку» Гриценка звинувачують в сприянні зняття арештів з депозитів і застав оточення експрезидента Віктора Януковича

10:49, 19.11.2019
Голову «Укрексімбанку» Гриценка звинувачують в сприянні зняття арештів з депозитів і застав оточення експрезидента Віктора Януковича

Генеральна прокуратура звинувачує голову правління "Укрексімбанку" Олександра Гриценка в сприянні зняття арештів з депозитів і застав "злочинного оточення екс-президента Віктора Януковича" за виданим банком кредиту на покупку "Українського медіа холдингу".

 

Про це заявляє Генеральна прокуратура, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

"Намагаючись забезпечити інтереси [екс-глави адміністрації президента і екс-власника УМХ Бориса] Ложкіна, [президента в 2014-2019 роках Петра] Порошенка, [екс-заступника голови АП Олексія] Філатова і [екс-1-го віце-президента УМХ Григорія] Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо звернення на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму 506 млн доларів, тим самим приєднався до злочинної організації", — повідомив прокурор в суді.

 

За словами прокурора, йдеться про один з епізодів справи по нібито легалізацію 406 млн доларів екс-першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, екс-главою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом придбання холдингу УМХ.

 

"Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну та іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь в легалізації коштів на понад 406 млн доларів шляхом складання ряду угод з купівлі групи компаній УМХ", - стверджує прокурор.

 

За даними Генпрокуратури, Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали з різних джерел про участь Арбузова, Клименка, Курченка та інших осіб у складі злочинної організації та здійсненні ними злочинів проти держвласності.

 

За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "СЄПЕК Медіа Інвест" отримало в державному Укрексімбанку за договором від жовтня 2013 року кредит 160 млн доларів, в якості забезпечення за яким були ряд депозитів на 50 млн доларів і казначейські зобов'язання на 50 млн доларів, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума 45,27 млн ​​доларів.

 

Сторона звинувачення вказала, що в 2014 році з ініціативи Генпрокуратури заарештовані зазначені депозити і казначейські зобов'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

 

"Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів в сумі 506 млн доларів на користь Укрексімбанку, в серпні 2014 року Курченко запропонував ... Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом Порошенко ", - стверджує прокурор.

 

За версією слідства, за це Курченко запропонував передати право власності на "Наше Радіо".

 

Як повідомляла УМ, голову правління АТ "Укрексімбанку" Олександра Гриценка затримали співробітники Служби безпеки України за дорученням Генпрокуратури, зараз він в СІЗО.

 

ЗМІ перед цим повідомили, що в Києві нібито на очах у дитини викрали главу "Укрексімбанку" Олександра Гриценка. Про це повідомив "5 канал" з посиланням на власні джерела, а також телеканал "Прямий" з посиланням на джерела і родичів.

 

В СБУ заявили, що Гриценка затримала СБУ за дорученням Генпрокуратури в межах кримінального провадження за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 255, ч.5 ст. 191, ч.3 ст. 209 КК. 

Гриценко очолив державний "Укрексім" у 2014 році. За даними ЕП, банкір є наближеною до колишнього президента Петра Порошенка особою.

Гриценко з червня 2007 року до лютого 2013 року працював вiце-президентом департаменту ринку капiталiв у країнах Схiдної Європи, Близького Сходу й Африки Standard Bank PLC, а з лютого 2013 року до липня 2014 року - на посадi асоцiйованого директора, члена Комiтету з управлiння активами Banque Havilland S.A.

В 2004-2005 роках Гриценко працював на посадi начальника управлiння комерцiйних боргових зобов'язань департаменту фiнансової полiтики Мiнiстерства фiнансiв.

Укрексiмбанк засновано 1992 року. Усi його акцiї належать державi.