Захоплені в Азові кораблі Росія обіцяє передати Україні 18 листопада

16:34, 17.11.2019
Захоплені в Азові кораблі Росія обіцяє передати Україні 18 листопада

Захоплені Росією українські кораблі будуть передані Києву відповідно досягнутих російсько-українських домовленостей 18 листопада.
 
Про це повідомлють російські ЗМІ з посиланням на прикордонне управління ФСБ Росії по окупованому Криму.
 
Згідно з повідомленням, три українських судна - буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Нікополь" і "Бердянськ" буксируються з порту Керч до погодженого місця передачі українській стороні.
 
Інших подробиць про процедуру передачі російські прикордонники не повідомили.
 
При цьому раніше росЗМІ написали про початок передачі українських кораблів, який відбудеться у нейтральних водах.
 
Як повідомляла "УМ", захоплені українські військові катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" в супроводі російської берегової охорони 17 листопада вивели з акваторії "Генмола" в Керчі.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва заявляла, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожували судити за законами Росії.
 
7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм можливість повернутися в Україну, а також повернути кораблі.
 
7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, у рамках якого, зокрема, було звільнено 24-х полонених моряків.
 
4 листопада МЗС України направило Росії ноту з проханням повідомити, де і коли українські військові можуть забрати захоплені в Азові кораблі.