Антикорупційний суд обрав Писаруку заставу у 5 мільйонів

11:40, 15.11.2019
Антикорупційний суд обрав Писаруку заставу у 5 мільйонів

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 5 мільйонів гривень колишньому першому заступнику голови Нацбанку Олександру Писаруку, який є фігурантом справи про заволодіння 1,2 мільярда гривень кредиту, наданого ПАТ "ВіЕйБі Банк".
 

Відповідне рішення ухвалила слідча суддя Катерина Широка у п'ятницю.

 

Згідно з рішенням суду, Писарук не має залишати межі населеного пункту, в якому він проживає, повинен утриматися від спілкування з іншими підозрюваними у вказаній справі, а також здати свій паспорт та інші документи, що дають право на виїзд за кордон.

 

Як повідомляла УМ, Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру вісьмом колишнім та чинним працівникам Нацбанку у справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту для ПАТ «ВіЕйБі Банк».

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн гривень до 30 млн гривень.


Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній виконувач обов’язків начальника управління Нацбанку України по м. Києву та Київській області, також колишні посадовці ПАТ «ВіЕйБі Банк» - голова спостережної ради, заступник голови правління банку та троє посадових осіб приватних компаній, пов’язаних з бенефіціарними власниками ПАТ «ВіЕйБі Банк».

 

За повідомленнями ЗМІ, у справі фігурує голова правлення "Райффайзен банку" Олександр Писарук. До 2015 року він обіймав посаду першого заступника голови Нацбанку.

 

Як повідомляла УМ, 12 листопада ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту.

 

Читайте також: Смолій перервав закордонне відрядження через інформацію про затримання посадовців Нацбанку

 

Як повідомляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.

 

  •