ЄС вимагає від Москви скасувати вирок фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір»

09:15, 14.11.2019
Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби висловив протест у зв'язку з вироком, винесеним 12 листопада в Ростові-на-Дону шести учасникам організації "Хізб ут-Тахрір".
 
Про це з посиланням на відповідну заяву повідомляє "Європейська правда".
 
"Європейський союз не визнає ні виконання російського законодавства в Криму і Севастополі, ні передачу кримчан до судів в Росії. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення і негайно звільнить усіх незаконно затриманих українців", - сказано в заяві.
 
Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону 12 листопада "засудив" до ув'язнення в колонії шістьох фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір". Згідно з рішенням суду, Муслім Алієв засуджений до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку - 12 років, Вадим Сірук - 12 років, Арсен Джеппаров - 7 років і Рефат Алімов - 8 років.
 
"Їх звинувачують у належності до організації, забороненої в Росії, але не в Україні. Надмірні покарання, від 7 до 19 років позбавлення волі, є останнім актом переслідування Російською Федерацією українців з Кримського півострова, зокрема кримських татар та правозахисників", - зазначили в Брюсселі.
 
Як повідомляла "УМ", підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 11 листопада продовжив арешт на три місяці вісьмом фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".
 

Нагадаємо, у лютому цього року проти 8 фігурантів другої Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" було порушено кримінальну справу за статтею 278 КК РФ (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади).

 

Як писала УМ, 21 травня 2018 р. у Криму затримали координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва та кримського татарина Едема Смаїлова. Звинувачення проти них об’єднали з гучною бахчисарайською справою «Хізб ут-Тахрір».

 
За останні два роки поплічники Кремля провели незаконні обшуки у п’яти мусульманських сім’ях, затримавши п’ятьох кримських татар, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір". 
 
Ще шестеро кримських татар були взяті під варту в жовтні 2017 року. Всі вони - жителі міста Бахчисарай: Сервер Зекір’яєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, а також Ернес Аметов.
 
Як відомо, на території Росії діяльність міжнародної ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір" потрапила під заборону, хоча на території США, а також країн Європи їхня діяльність є легальною.
 
А ось для російських силовиків заборона на дію мирного зібрання громадян стала додатковою можливістю заарештовувати невгодних та кидати їх до тюремних катівень.