ЄС підтримав земельну реформу в Україні

12:43, 13.11.2019
ЄС підтримав земельну реформу в Україні

Європейський Союз підтримав відкриття вільного ринку землі в Україні, оскільки це може дати серйозний поштовх розвитку української економіки.

 

Про це повідомляють у фейсбуці представництва Євросоюзу в Україні.

 

"Реформа повинна будуватися на пріоритеті права і принципах стабільності, прозорості, справедливості та всеосяжності. Поважаючи незалежний законодавчий процес і суверенність прийняття рішень, ми готові запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами", - наголошено в повідомленні.

 

Підкреслюється, що в рамках реформи в пріоритеті повинні бути дрібні фермери для того, щоб уникнути надмірної концентрації сільськогосподарських земель у руках кількох великих власників. Дрібні господарства, в тому числі ті, які ще не зареєстровані як юридичної особи, повинні стати основою ринку й отримувати державну підтримку.

 

"Євросоюз вважає, що відкриття ринку землі має стати першим кроком до більш широкої і більш комплексної реформи, яка включатиме інші елементи управління землею, політики в галузі управління, планування та моніторингу, підвищення рівня обізнаності про права на землю, консолідації земель і т. д.", - вважають в ЄС.

 

Крім того, Євросоюз розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки реалізації земельної реформи в Україні, приділяючи увагу в галузі планування та управління земельними ресурсами, а також з метою інтеграції кадастру і реєстру прав.

 

Нагадаємо, сьогодні, 13 листопада, Верховна Рада має намір розглянути законопроєкти про продаж землі.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський вранці 13 листопада збирав фракцію "Слуги народу" через питання ринку землі.

 

Під Верховну Раду противники ринку землі принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

Відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі. У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.