У Стамбулі вбили засновника «Білих шоломів», які допомагали сирійським правозахисникам

20:42, 12.11.2019
У Стамбулі вбили засновника «Білих шоломів», які допомагали сирійським правозахисникам

Джеймс Ле Мезюр’є.

У Стамбулі знайдено мертвим колишнього офіцера британської армії, засновника організації, яка підтримувала сирійські «Білі шоломи», Джеймса Ле Мезюр’є.
 
 
Про це повідомили у понеділок, 11 листопада, в офісі загиблого.
 
 
Причина смерті наразі невідома. За даними турецьких ЗМІ, його знайшли мертвим iз переломами обох ніг i черепа у понеділок приблизно о 04:30 ранку за місцевим часом неподалік його будинку. Влада Стамбула повідомила, що обставини інциденту з’ясовує поліція.
 
Джеймс Ле Мезюр’є очолював некомерційну організацію Mayday Rescue Foundation, яка здійснювала фінансування та підготовку волонтерів сирійської гуманітарної організації «Білі шоломи». Організація Ле Мезюр’є має два офіси — в Туреччині та Нідерландах. Саме Ле Мезюр’є вважають ключовим засновником «Білих шоломів».
 
Добровольці з організації «Білі шоломи» займались порятунком людей на місцях бомбардувань в Сирії, здійснених силами сирійського президента Башара Асада та російських військ. Після бомбардувань у Сирії, особливо під час тривалих боїв у районі міста Алеппо, волонтери організації були першими рятувальниками для потерпілого цивільного населення. 
 
За даними США, упродовж останніх восьми років представники «Білих шоломів» врятували понад 115 тисяч людей. 2016 року організація отримала  альтернативну «Нобелівську премію».  
 
Уряд Німеччини упродовж тривалого часу підтримує «Білі шоломи», а уряд США кілька тижнів тому пообіцяв організації допомогу в розмірі 4,5 мільйона доларів. Фінансують організацію, за її ж офіційними даними також уряди Британії, Данії, Нідерландів, Японії та американська USAID. Роботу близько трьох тисяч добровольців підтримували і благодійники своїми пожертвами.
 
Натомість Дамаск і Москва звинувачували їх у сприянні сирійським повстанцям, хоча самі волонтери завжди наполягали, що вони є політично нейтральними та займаються винятково порятунком людей.
 
Особливе роздратування діяльність організації Джеймса Ле Мезюр’є та «Білих шоломів» викликала у Кремлі. 8 листопада, за кілька днів до вбивства, речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що, за її даними, Ле Мезюр’є є колишнім агентом британської розвідки МІ6, який мав зв’язки з терористичними угрупованнями.
 
Робота організації триватиме, повідомив журналістам друг Ле Мезюр’є, очільник організації «Лікарі під вогнем» Хеміш де Бреттон-Гордон.
 
«Це трагедія. Він був одним із небагатьох людей, які дійсно вплинули на гуманітарну ситуацію в Сирії», — додав пан Бреттон-Гордон. 

ДОВІДКА «УМ»

Хто такі «Білі шоломи»?

Команди волонтерів-рятувальників з’явилися в Сирії на територіях, підконтрольних сирійським повстанцям, у 2012 році. У 2014 році під керівництвом колишнього британського офіцера команди рятувальників об’єдналися в загальнонаціональну організацію «Сирійська громадянська оборона» (СГО).
 
«Білі шоломи» — це їхня неофіційна назва. «Білі шоломи» стверджують, що врятували понад 100 000 життів під час війни в Сирії. За даними групи, 252 її членів убили під час рятувальних операцій, ще понад 500 отримали поранення.
 
У 2016 році Ле Мезюр’є нагородили Орденом Британської імперії. У 2016 році «Білі шоломи» отримали нагороду «За правильний спосіб життя» — за надзвичайну сміливість, співчуття і гуманітарну участь у порятунку цивільного населення.
 
У тому ж році організацію номінували на Нобелівську премію миру. Водночас у підконтрольних Башару Асаду ЗМІ, а також в Росії, Ірані та інших країнах, «Білі шоломи» не раз звинувачували у фальсифікації свідчень бомбардувань мирного населення авіацією Асада та Росії, а також хімічних атак. Хоча факти нападів були підтверджені іншими спостерігачами і міжнародними організаціями.