Під Верховною Радою протестують проти створення ринку землі

11:33, 12.11.2019
Під Верховною Радою протестують проти створення ринку землі

Під Верховною радою проходять мітинги на підтримку і проти створення ринку землі.

 

Про це повідомляє кореспондент УМ.

 

Відзначимо, на площі Конституції кілька сотень людей протестують проти створення ринку сільськогосподарських земель. Вони вимагають відкликання законопроектів №2178 і №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу сільськогосподарських земель", якими передбачається створення ринку сільськогосподарських земель.

 

Крім того, перед будівлею Ради зібралися прихильники відміни мораторію на продаж землі. Вони виступають за початок земельної реформи.

 

 

Всеукраїнська аграрна рада, представники політичних партій "Національний корпус", "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" і "Правий сектор" виступають проти прийняття законопроєктів №2178 і №2178-10, якими передбачається створення ринку сільгоспземель. Вони звезли до Ради сільськогосподарську техніку і тримають у руках плакати із закликом "не допустити продажу землі олігархам".

 

Паралельно з цією акцією зібралися прихильники скасування мораторію на продаж землі. Вони виступають за початок земельної реформи і за створення прозорого ринку сільськогосподарських земель.

 

Зазначимо, у прес-службі Міністерства внутрішніх справ повідомили, що київська поліція та Нацгвардія несуть службу у посиленому режимі під час проведення акцій у центрі міста.

 

"Правоохоронці забезпечують правопорядок під час проведення акцій у середмісті столиці", - йдеться у повідомленні.

 

Водночас в Верховній Раді фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність" та депутатська група "За майбутнє" виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення.

 

 

Тимошенко вийшла до трибуни з фракцією і великим зеленим банером "Ні розпродажу української землі!".

 

Так само з фракцією і банером "Не дамо розкрасти землю" вийшов і Рабінович.

 

"Батьківщина" вимагаємо зняти всі без винятку закони про продаж землі і продовжити на рік мораторій, щоб визначити стратегію держави, як поводитись з нашою землею.

 

"ОПЗЖ" вимагає спершу провести всенародний референдум щодо землі.  

 

"За оцінками ООН, кількість родючих земель у світі стрімко скорочується. Разом з джерелами питної води. Кожна 7 людина у світі знаходиться у стані голоду, включаючи дітей. Земля стає у світі найдорожчим стратегічним ресурсом. Сильні, інтелектуальні, розумні країни світу своєю стратегією визначили скупку у державну власність земель сільгосппризначення як у своїй країні, так і за її межами. Ні в якому випадку не можна сьогодні Україні позбавитися цього стратегічного ресурсу", - сказала лідерка "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

 

Один з лідерів "ОПЗЖ" Вадим Рабінович сказав:"Сьогодні вирішальний день в новітній історії України. Багато лиха бачила наша земля, але такого, щоб її продавали, – такого ще не було! Це питання виживання та існування нашої держави. А всім представникам МВФ, Сороса та іншим, чиї загребущі руки тягнуться до землі, я хочу сказати: "Хрєн вам, а не земля України". Дідька лисого ви отримаєте, а не землю. Коли б я мав талант, я б щас заспівав пісню "Вставай страна огромная".  

 

Пряма мова представника "ЄС" Миколи Княжицького: "Ми не будемо голосувати за закони про дерибан землі. Ми за ринок землі, але коли український селянин буде захищений, мінімальна ціна буде високою, український фермер буде захищений і буде мати пріоритет, а ті, хто хочуть скупити землю шматками площею з Ліхтенштейн чи Андорру, не матимуть змоги це зробити. І ніякі популістські референдуми владі не допоможуть".

 

Пряма мова співголови "За майбутнє" Тараса Батенка: "Останнє соціологічне опитування – серед громадян України проти відкриття ринку землі 68% громадян. Повинен сьогодні бути накладений мораторій на ринок землі. Ми повинні іти на референдум і питати у людей, що робити з землею".

 

Як повідомляла УМ,  на знак незгоди з діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках".

 

Відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі. У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.