Росія зловжила протоколом Інтерполу задля затримання Ігоря Мазура в Польщі

15:12, 10.11.2019
Росія зловжила протоколом Інтерполу задля затримання Ігоря Мазура в Польщі

(фото: facebook.com / Артем Шевченко)

На затриманого в Польщі українського ветерана Ігоря Мазура Росією було виставлено не червону картку Інтерполу, а спеціальне циркулярне повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами.
 
Про це повідомив директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.
 
"На затриманого у Польщі українського ветерана війни з РФ унсовця Ігоря Мазура "Тополю" було виставлено не червону картку Інтерполу, яка одразу кидається в очі нашим поліцейським і прикордонникам під час перетину кордону, а спеціальне циркулярне повідомлення, щось на кшталт оперативного орієнтування про затримання, розповсюдження якого було обмежено певними країнами. З огляду на механізм оголошення у розшук Росією нашого ветерана, є ознаки зловживання Статутом Інтерполу", - написав він у Facebook.
 
Шевченко також не виключив спецоперації за участю агентури Росії.
 
Він нагадав, що період, коли сталися "злочини", за які в Росії хочуть судити "Тополю" охоплює 1994-2000 роки, тобто перша-початок другої чеченських війн. "Розслідування" кримінального провадження за цими фактами датоване у росіян аж 2014 роком.
 
"А саме циркулярне орієнтування було прислане полякам вже 2019 року. Тобто не виключено, що хтось із тих осіб, які могли знати, що Ігор "Тополя" запрошений чи збирається у листопаді їхати у Польщу, дали знати про це росіянам, а ті швидко прислали туди саме таке повідомлення про затримання, яке мінімізовувало обізнаність про це поліцейських українського бюро Інтерполу", - пояснив правоохоронець.
 
За словами Шевченка, представникам українського бюро Інтерполу раніше вдавалося вчасно виявляти подібні більш помітні у базах даних сфальсифіковані повідомлення про розшук у випадках із політиками Арсенієм Яценюком, Рефатом Чубаровим, Анатолієм Гриценком та воєначальниками Степаном Полтораком, Віктором Муженком і вчасно роз’яснювати Генеральному секретаріату Інтерполу безглуздість таких звинувачень росіян.
 
Він зазначив, що ризик збільшується, якщо особа не дуже відома і використовуються приховані механізми оголошення у розшук, як у випадку з "Тополею":
 
"Відтак МВС України наполегливо радить тим українським громадянам, зокрема ветеранам війни з Росією, які відчувають ризик бути затриманими у третіх країнах за псевдозвинуваченнями для подальшої видачі у Мордор, ретельно та уважно ставитися до планування закордонних подорожей та розповсюдження інформації про них".
 
Нагадаємо, раніше стало відомо, що Ігор Мазур прямував до Польщі на запрошення колишнього віце-спікера Песпубліки Польщі.
 

Як повідомляла "УМ", 9 листопада в Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом Росії затримали співробітника секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО Ігоря Мазура на псевдо "Тополя". 

 

У польському місті Холм буде вирішуватися питання про взяття Мазура під варту з метою його екстрадиції до Росії.

 

Із затриманим у Польщі Мазуром зустрівся український консул.

 

Тим часом під посольством Польщі в Україні відбувається акція через затримання на прикордонному пункті Дорогуск співробітника Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини Ігоря Мазура.

 

Як повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, затримання в Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура, що відбулося на підставі запиту Росії в Інтерпол, є не першим таким випадком у Польщі, однак Україна намагатиметься зробити все можливе, аби запобігти екстрадиції Мазура до Росії.

 

Віце-спікерка Сейму Польщі Малгожата Гошєвська зі своєї сторони запевнила, що затримання ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура в Польщі є "виключно технічним" кроком і гарантує невинність затриманого.