«Початок диктатури»: Зеленський доручив уряду визначити стандарти новин

19:00, 09.11.2019
«Початок диктатури»: Зеленський доручив уряду визначити стандарти новин

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, де передбачити, зокрема, стандарти новин.

 

Відповідний указ президента №837/2019 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави" від 8 листопада, оприлюднений на сайті президента в суботу.

 

До 31 грудня 2019 року Кабміну доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, "передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин".

 

Також у законопроєкті мають бути передбачені механізми запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборона фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, а також посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

 

Головний редактор видання "Українські новини" Денис Іванеско назвав документ "указом про початок диктатури" і заявив про наступ на свободу слова.

 

"Зеленський хоче визначати стандарти новин... Нехай спочатку стандарти жартів "95 Кварталу" затвердить. І відповідальність за тупі. Як швидко влада внесе в стандарти новин необхідність аплодувати президенту? Це початок кінця свободи слова...У жодній країні світу влада не визначає стандарти новин і тим більше не карає за них. Це і є свобода слова і вираження поглядів, закріплена в ст. 10 Європейської конвенції з прав людини", –  написав він Facebook.

 

 

Указ розкритикував і глава Національного союзу журналістів України Сергій Томіленко. 

 

"Пан Бородянський пропонує ввести кримінальну відповідальність за поширення фейків і введення суспільства в оману. Також у редакційних ньюзрумах журналістам пропонують фіксувати накази редакторів про маніпуляції при висвітленні новин. На підставі цих доносів влада планує платити журналістам зарплату і надавати захист, а на власників і керівників медіа – накладати санкції. Олександр Ткаченко хоче застосовувати санкції до збиткових ЗМІ. Відсутність протягом трьох років прибутку повинно давати старт процедурі блокування медіадеятельності", – розповів глава НСЖУ.

 

 

Шеф-редактор інтернет-видання "Обозреватель" Орест Сохар також відреагував на скандал.

 

"Люди, які кривлялися над усім політикумом, самі виявилися не готовими до критики. І тому вирішили за допомогою кримінального кодексу підрихтувати стандарти журналістики...", - написав він.