Зеленський ветував закон про перевірки отримувачів субсидій

16:15, 07.11.2019
Зеленський ветував закон про перевірки отримувачів субсидій

Президент України Володимир Зеленський ветував та направив назад до Верховної Ради закон, який запроваджує систему перевірок отримувачів субсидій та інших соціальних виплат.

 

Відповідні дані містяться на сайті Верховної Ради.

 

Відповідно до цього закону державним органам пропонували надати право перевіряти реальний матеріальний стан отримувачів субсидій та інших допоміжних виплат від держави. Це має збільшити адресність соцвиплат та зменшити витрати держави на утримання громадян, які не мають право на отримання виплат.

 

«Метою цього законопроєкту є підвищення адресності і ефективності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів», — пояснювали необхідність ухвалення закону у Міністерстві фінансів України.

 

Зокрема в отримувачів соцвиплат планували перевіряти достовірність даних, які особа подає до державних органів для отримання виплат. Передбачалося, що таку перевірку здійснюватимуть як під час подачі документів, так і під час отримання соцвиплат або після завершення періоду отримання таких виплат.

 

Наразі тексту пропозицій від президента щодо закону до Верховної Ради не надходило.

 

Нагадаємо, що Рада ухвалила цей закон 17 жовтня 2019 року. Тоді за нього проголосувало 249 депутатів.

 

Зазначимо, що верифікація (перевірка) отримувачів соціальних виплат — процес перевірки фактичного соціального стану отримувачів соціальних виплат, зокрема виплат безробітним та субсидій. Метою такої перевірки є мінімізація зловживань при отриманні соціальних виплат, а також корупції у процесі призначення таких виплат.

 

Раніше у Конституційний суд України постановив, що Мінфін не має права здійснювати перевірку отримувачів державних соціальних виплат.

 

У Мінфіні повідомили, що продовжуватимуть перевіряти отримувачів соціальної допомоги навіть попри рішення Конституційного суду.