ДБР за прикладом Росії вирішило розслідувати дії моряків в Азові

09:45, 06.11.2019
ДБР за прикладом Росії вирішило розслідувати дії моряків в Азові

(Українські моряки повернулися з полону 7 вересня)

Державне бюро розслідувань України повторює дії слідства Росії, вирішивши розслідувати дії українських моряків 25 листопада 2018 року під час нападу в Азові.
 
Так, слідчий суддя С.В. Вовк призначив судову експертизу, у якій пропонується вирішити, чи були допущені "порушення військовослужбовцями, які виконували завдання, і чи не призвели вони до тяжких наслідків".
 
"Нам можуть зараз почати пояснювати, що вони нічого такого не мали на увазі, і що очікується, що експертиза дасть на це негативну відповідь, і тим самим остаточно очистить моряків, але це все пояснення на користь бідних. Якщо слідчий ставить експерту питання, він повинен бути готовий прийняти будь-яку відповідь. А керівник слідчого не повинен робити публічних заяв, які потім виявляються неправдою", - написав у Фейсбуку адвокат з Росії Ілля Новіков, який захищав інтереси українських моряків у судах Москви.
 
Як відомо, 9 жовтня голова ДБР Роман Труба заявив, що ДБР досліджує не дії моряків, а дії щодо керування морськими судами в Азові.
 
Водночас адвокат Ігор Головань у блозі на "Українській правді" зазначив, що розслідування ДБР у "справі українських моряків" - це подарунок для країни-агресора.
 

"Слідчі ДБР із подачі агентів впливу держави-агресора активно сприяють Росії в проведенні підривної діяльності проти України. Буквально сьогодні з'явилися повідомлення, що Росія, як умову повернення захоплених українських кораблів, вимагає визнання Україною дій українських моряків злочином і провокацією", - написав Головань.
 
За його словами, слідчі ДБР "у повній злагоді з ФСБ розслідують міфічне "перевищення влади та службових повноважень" українськими військовослужбовцями". А мета цих дій - послабити позицію України на міжнародній арені, зокрема, у Міжнародному трибуналі з морського права.