Денісова заявила про погіршення здоров’я 4 політв’язнів

10:33, 05.11.2019
Денісова заявила про погіршення здоров’я 4 політв’язнів

Здоров'я українських політв'язнів – Джеміля Гафарова, Сервета Газієва, Енвера Омерова та Асана Янікова, утримуваних в Росії за підозрою в участі в забороненій на території РФ релігійній організації "Хізб ут-Тахрір", –  погіршується.

 

Відповідний пост уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова опублікувала у Facebook.

 

"Згідно з уточненою інформацією, Джеміль Гафаров, який утримується в ФКУ СІЗО 5 ГУФСІН Россії по Ростовскій області, знаходиться в преддіалізному стані та потребує термінової госпіталізації", - зазначила вона.

 

Сервет Газієв, що знаходиться в ФКУ СІЗО 1 ГУФСІН Россії по Ростовскій області, має проблеми з кишківником та зубами. Він також потребує термінової госпіталізації".

 

Окрім цього, за даними Денісової, мають проблеми зі здоров'ям, які потребують негайного хірургічного втручання, Енвер Омеров та Асан Яніков. Цих політв’язнів утримують у ФКУ СІЗО 1 УФСІН Россії по Республіці Крим та м.Севастополю.

 

Омбудсмен додала, що звернулася до своєї колеги у РФ Тетяни Москалькової і просила провести повне медобстеження громадян України, за результатами якого надати відповідну допомогу.

 

Як повідомляла УМ, раніше Денісова звернулася до російської омбудсменки Тетяни Москалькової щодо стану українців Рефата Алімова й Олександра Шумкова.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.