В Одесі на місці барел’єфу Жукову встановили меморіальну дошку загиблим на Донбасі

14:53, 01.11.2019
В Одесі на місці барел’єфу Жукову встановили меморіальну дошку загиблим на Донбасі

Активісти знесли барельєф радянському маршалу Георгію Жукову на Одеському обласному військкоматі, замість нього встановлять меморіальну дошку загиблим військовим на Донбасі.

 

По це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на пресофіцера військкомату Анастасію Ільїяш

 

"На цьому місті до 6 грудня планується встановлення меморіальної дошки на честь загиблих військовослужбовців, мешканців Одещини. Таких в нас більш ніж 100 людей", - зазначила вона.

 

За словами Ільїяш, проєкт дошки вже готовий, наразі його узгоджують.

 

Вона додала, що обласна державна адміністрація тричі подавала розпорядження про демонтаж барельєфа – зокрема, у 2016 і 2017 роках.

 

Екскерівник південного квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони Ігор Литвинюк підтвердив, що такі розпорядження від ОДА надходили раніше, але відзначив, що демонтаж мала проводити місцева влада.

 

Наразі барельєф лежить у квартирі активістів.

 

Знесення Жукова засудили два одеські народні депутати від "Слуги народу" Артем Дмитрук і Олексій Леонов, а також міський голова Геннадій Труханов..

 

Нагадаємо, в Україні діє закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки".


На всій території країни забороняється "виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного режиму".


Порушення закону карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.