Рада підтримала відокремлення газотранспортної системи України від «Нафтогазу»

20:21, 31.10.2019
Рада підтримала відокремлення газотранспортної системи України від «Нафтогазу»

(фото: facebook.com / Слуга народу)

Рада ухвалила закон про анбандлінг Нафтогазу, тобто відокремлення газотранспортної системи України з управління Нафтогазу.
 
Відповідний законопроєкт підтримав 341 народний депутат.
 
Документ передбачає, що ГТС залишиться у державній власності, однак для управління нею буде створено окрему компанію-оператора, на яку "Нафтогаз" впливати не зможе.
 
"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобування та постачання. Це надважливо, бо анбандлінг - це, у першу чергу, запровадження європейських газових правил. І в жодному разі не приватизація стратегічних активів!", - написав прем’єр Олексій Гончарук у своєму Телеграм-каналі.
 
Гончарук зазначив, що ухвалення закону допоможе залучити інвестиції в українську ГТС та створити оператора, який відповідатиме європейському законодавству.
 
"Це гарантує енергетичну безпеку Європи, посилює нашу стійкість на міжнародній арені. І наголошую ще раз: українська газотранспортна система залишається у державній власності на 100%", - резюмував прем’єр.
 
Анбандлінг Нафтогазу - необхідна умова для того, аби Україна могла укласти новий контракт про транзит газу з Росією за європейськими правилами, пише "Громадське".
 
Європейські правила транзиту газу передбачають прозорий процес формування тарифів на газ та його транзит. Відповідно до них компанія, яка постачає газ не може відповідати за його транспортування, тому від України видається розділити свою найбільшу енергетичну компанію - Нафтогаз - та виокремити оператора газотранспортної системи в окрему юридичну особу.
 
Підписати новий договір саме за європейськими правилами наполягає Україна та ЄС. Це дозволить у майбутньому легше вирішувати газові суперечки та уникнути "політичної складової" у газових відносинах.