Данія дозволила побудувати «Північний потік-2» у своїх водах

15:31, 30.10.2019
Данія дозволила побудувати «Північний потік-2» у своїх водах

Данське енергетичне агентство надало дозвіл на прокладання труб "Північного потоку-2" у водах Данії.


Про це повідомляє Громадське.

 

"Північний потік-2" дозволили прокласти на південний схід від Данського острова Бронхольм. Він пролягатиме в економічній зоні Данії. Після отримання дозволу на будівництво газопроводу у Данії, Газпром зможе завершити його будівництво.

 

У разі завершення будівництва "Північного пооку-2" Газпром зможе постачати газ до Європи без використання транзитних потужностей української газотранспортної системи. Транзит російського газу щороку приносить Україні до 3 мільярдів доларів доходів.

 

Зазначимо, що Росія піднімала питання надання дозволу на будівництво "Північного потоку-2" на нещодавніх переговорах про транзит газу через Україну, що відбулися у Брюсселі. Зокрема, про це російська делегація розмовляла з представниками Єврокомісії.

 

Голова Нафтогазу Андрій Коболєв вже заявив, що рішення Данського енергетичного агентства надати дозвіл на будівництво "Північного потоку-2" було очікуваним.

 

"Принципова позиція Данії затримала проєкт на якийсь час, але геополітичну зброю неможливо зупинити інструментами, які регулюють виключно торгові відносини", — повідомив Коболєв.

 

Він також зазначив, що надалі чи не єдиним стримуючим фактором проти "Північного потоку-2" можуть бути лише санкції Заходу щодо компаній, які беруть участь у російському енергетично-політичному проєкті.

 

"Зберігається значення арбітражних і судових проваджень між Нафтогазом і Газпромом, а також якісний анбандлінг, який дозволить Україні залучити потужного західного партнера до управління українською ГТС", — додав Коболєв.

 

Як повідомляла УМ, комітет Сенату США з міжнародних справ схвалив законопроєкт, який має накласти санкції щодо компаній та осіб, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2".

 

Проект газопроводу “Північний потік-2” потрапив під критику США і низки країн Східної Європи і Балтії, які побоюються, що це збільшить залежність ЄС від російського газу.

 

Пізніше президенти США та Румунії Дональд Трамп і Клаус Йоганніс підтвердили, що виступають проти будівництва "Північного потоку 2".Російський газопровід “Північний потік-2” будується для поставок газу в Німеччину в обхід України.

 

В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо “Північний потік-2” буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.