Спеціаліст Нацбанку погорів на хабарі в 50 тисяч доларів

09:51, 30.10.2019
Спеціаліст Нацбанку погорів на хабарі в 50 тисяч доларів

Правоохоронці затримали головного спеціаліста Нацбанку, який за 50 тисяч доларів США обіцяв підприємцю сприяння в одержанні ліцензії на обмін валюти.
 
Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.
 
"Під час передачі частини обумовлених коштів у сумі 40 тисяч доларів службовця банку затримали біля будівлі НБУ на Печерську", - йдеться в повідомленні.
 
Наразі затриманому готується повідомлення про підозру за кваліфікацією "замах на шахрайське заволодіння чужим майном, вчинене в особливо великих розмірах". На місці події тривають слідчі дії.
 
Досудове розслідування встановило, що хабар головний спеціаліст Нацбанку зажадав від директора приватного підприємства, що здійснює діяльність з обміну валюти, за сприяння в отриманні безстрокової генеральної ліцензії НБУ на здійснення таких послуг.
 
"У липні 2019 року була перевірка, за результатами якої вказане підприємство отримало відповідь Національного банку про відмову у видачі генеральної ліцензії безстроково. Їхня ліцензія водночас залишалася діючою до 21.12.2019. У зв’язку з цими обставинами підприємець і звернувся до цієї особи. Співробітник НБУ пообіцяв сприяти в одержанні безстрокової ліцензії", - сказала речниця прокуратури Надія Максимець "Українській правді".
 
"За домовленістю з підприємцем, той спочатку передає перший транш у сумі 40 тисяч доларів, а після вирішення питання - решту суми. Оскільки фактично це питання не входить в коло його обов’язків, а інших службовців він не залучав, дії співробітника Нацбанку попередньо кваліфіковано як шахрайство", - додала вона.
 
Водночас у Нацбанку повідомили, що затриманий не є працівником структурного підрозділу, який видає ліцензії на валютні операції, і не обіймає керівну посаду, а працює в департаменті господарського забезпечення.
 
В Нацбанку запевнили, що рішення про видачу ліцензій ухвалюються колегіальним органом на підставі висновків низки департаментів, що внеможливлює вплив однієї особи на процес ухвалення таких рішень.
 
Згідно з повідомленням прес-служби, планується внутрішня перевірка і банк "готовий всіляко сприяти проведенню слідчих дій для об’єктивного розслідування".