«Укрзалізницю» до 2022 року поділять на три компанії

14:43, 25.10.2019
"Укрзалізниця" планує завершити поділ на трьох операторів - вантажного, пасажирського та інфраструктурного - до кінця 2021 року.
 
Про це заявив директор зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики "Укрзалізниці" Антон Саболевський під час дебатів "Державні інфраструктурні монополії: залишити не можна приватизувати", передає "Інтерфакс-Україна".
"Якщо говорити щодо термінів: ми розглядаємо це після закінчення двох років. До кінця 2021 року - виділення окремих юросіб за цими напрямками. Але тут все питання в тому, наскільки ефективно нам вдасться спрацювати з державою в частині вирішення проблемних питань на шляху до цього поділу", - сказав він.
 
За словами Саболевського, правління компанії підтримує ідею її подальшого розвитку як холдингу, який після поділу володітиме трьома компаніями (вантажоперевезення, пасажироперевезення, інфраструктура), як це реалізовано у Польщі, Франції та Німеччині.
 
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на початку вересня доручив Кабміну до кінця 2019 року підготувати план реструктуризації АТ "Укрзалізниця".
 
Відповідальними за підготовку плану призначили прем'єр-міністра Олексія Гончарука та міністра інфраструктури Владислава Криклія.
 
Кабмін має намір у найближчі п'ять років здійснити IPO для "Укрзалізниці".