Путін та Орбан псували імідж України в очах Трампа – WP

13:56, 22.10.2019
Путін та Орбан псували імідж України в очах Трампа – WP

Президент США Дональд Трамп міг тиснути на владу України ще й у світлі інформації про її корумпованість, отриманої від президента Росії Володимира Путіна і прем’єра Угорщини Віктора Орбана.

 

Про це повідомляє "The Washington Post" із посиланням на чинних і колишніх чиновників США.

 

"Розмови Трампа з Путіним, прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та іншими посилили його (президента США) сприйняття України як безнадійно корумпованої країни – яка, на думку Трампа, також намагалася підірвати його позиції на американських виборах 2016 року", - пише видання.

 

За словами чиновників, жоден із них не заохочував Трампа бачити Україну як потенційне джерело нищівної інформації про кандидата від демократів Джо Байдена, не зображував Київ учасником "теорії змови", але вони спонукали голову Білого дому не підтримувати українську владу.

 

Роль, яку відіграли Путін і Орбан (останній часто підтримує позиції Кремля), нібито описав заступник помічника державного секретаря Джорджа Кента, даючи свідчення слідчим у справі імпічменту Трампа минулого тижня.

 

За даними джерел, Кент назвав вплив цих лідерів як чинник, який викликав роздратування Трампа щодо президента України Володимира Зеленського в місяці, що передували їхній телефонній розмові, які відбулася 25 липня і потім викликала скандал.

 

Американські чиновники наголосили, що хоча Путін та Орбан ганьбили Україну, компромат на Байдена у Києві Трамп шукав під впливом свого адвоката Рудольфа Джуліані.

 

За даними колишнього американського чиновника, у своєму телефонному дзвінку на початку травня Путін "робив те, що завжди робить", намагаючись підірвати відносини США з Україною: "Він завжди говорив, що Україна – це лігво корупції".

 

Та якщо раніше спробам отруїти погляди Трампа на Зеленського запобігали представники Національної безпеки Білого дому, то на той час вплив прихильників України зменшився: Джим Меттіс пішов у відставку з посади міністра оборони, Джон Келлі – з посади начальника штабу Білого дому, а в Джона Болтона погіршилися стосунки з Трампом (згодом він перестав бути радником президента США з нацбезпеки).

 

Зазначимо: підтримка США є важливою для України у протистоянні агресії Росії. Межуючи з РФ, Україна становить форпост у протистоянні Російської Федерації та Заходу.

 

 

Як повідомляла УМ, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.

 

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко поїхав у Велику Британію на курси англійської мови. Екс-генпрокурора звинувачують у тому, що він виїхав з країни у розпал скандалу навколо тиску президента США Дональда Трампа на президента України Володимира Зеленського. Після цього Юрій Луценко заявив, що готовий за необхідності дати свідчення у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа.

 

Луценко зокрема стверджує, що зустрічався з адвокатом Трампа Джуліані для того, щоб добитися арешту грошей Януковича.

 

Раніше екс-посол США в Україні Марі Йованович погодилась дати свідчення Конгресу у справі тиск президента США Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.
 
 
У справі про імпічмент президента США Дональда Трампа з'явився ще один інформатор.
 
 
Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.
 
 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом.
 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.
 
 
Голови трьох комітетів Палати представників Конгресу США зобов'язали міністра енергетики США Ріка Перрі надати документи, що стосуються розслідування справи імпічменту Дональда Трампа.
 
 
У свою чергу колишній старший радник державного секретаря США Майка Помпео - Майкл МакКінлі - даcть свідчення у Конгресі США у середу, 16 жовтня.