Польща повідомила деталі щодо майбутніх ексгумаційних робіт в Україні

10:42, 19.10.2019
Польща повідомила деталі щодо майбутніх ексгумаційних робіт в Україні

Пошуково-ексгумаційні роботи українських дослідників спільно з польськими експертами пройдуть на території монастиря Святих Петра і Павла в місті Дрогобич.

 

Про це повідомляє Бюро пошуків і ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі в Twitter.

 

"На запрошення української сторони група співробітників Бюро пошуків і ідентифікації Інституту національної пам'яті бере участь як спостерігачі у проведенні археологічних та ексгумаційних робіт у Дрогобичі (Україна). Заходи проводяться на території монастиря Святих Петра і Павла, який примикає до колишньої в'язниці НКВС", - йдеться в повідомленні.

 

Передбачається, що під час Другої світової війни і в наступні роки на цій території, можливо, мали місце поховання жертв польського походження.

 

"Із задоволенням відзначаємо запрошення експертів Інституту національної пам'яті на археологічні роботи на місці колишньої в'язниці НКВС у Дрогобичі, спрямоване українською стороною... Повідомляємо Вам, що наразі проводяться процедури отримання згоди компетентних органів влади України на проведення геологорозвідувальних і ексгумаційних робіт на території України", - сказано в повідомленні Бюро.

 

Як повідомляла УМ, у кінці вересня Україна передала Польщі формальну згоду на відновлення ексгумаційних робіт. Документ містить перелік процедурних дій, які повинен здійснити польський Інститут національної пам'яті з метою відновлення ексгумації.

 

Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація повинна проводитися українськими дослідниками разом з польськими експертами після виконання необхідних формальностей.