Політв'язень Шумков оголосив голодування з вимогою припинити шантаж України

20:38, 15.10.2019
Політв'язень Шумков оголосив голодування з вимогою припинити шантаж України

Олександр Шумков

В'язень Кремля, охоронець екс-лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша Олександр Шумков оголосив голодування.
 
Він вимагає від Росії не використовувати політв’язнів як матеріал для шантажу в переговорах з Україною.
 
Про це йдеться в листі Шумкова  до його тітки Людмили Шумкової від 13 жовтня:
 
"Російська сторона шантажує наших, пов'язуючи питання обміну з відводом військ та внесенням змін до Конституції України. 
 
Тобто, використовує нас, наші життя як важіль тиску з метою щоб Україна пішла на необхідні їм поступки.
 
...Немає ніякої реакції на заяву Людмила Денісової, при тому, що я Москальковій вже 2 листа відправив, перше ще влітку. Реакції нуль.
 
Продовжують тільки акти виписувати (адміністрація колонії кожен день складає на нього акти за відмову прибирати в прогулянковому дворі - коментар тітки політв’язня Людмили Шумкової). 
 
У зв'язку зі всім цим я прийняв рішення з завтрашнього дня розпочати голодування з вимогою припинити шантаж з використанням нас ув"язнених на перемовинах в Мінському та нормандському форматі, і щоб нарешті російській омбудсмен зреагувала на мої листи та публічні заяви Денісової".
 
Нагадаємо, у грудні 2018 року український політв'язень Олександр Шумков був засуджений у Росії до 4 років загального режиму.
 
За даними обвинувачення, Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності "Правого сектору", яка була "спрямована проти інтересів Росії".
 
 
Відомо, що Шумков був охоронцем лідера організації "Правий сектор" Дмитра Яроша.
 
 
Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні. Він не повернувся після служби додому 17 серпня 2017 року. 29 вересня 2017 року його виявили в російському СІЗО.
 
Шумков каже, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях".
 
Під час Революції Гідності та після цього хлопець перебував у лавах "Правого сектору" та охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша.