Росія затвердила 14 років колонії для українців з Криму Дудки і Бессарабова

16:59, 15.10.2019
Росія затвердила 14 років колонії для українців з Криму Дудки і Бессарабова

Зліва направо: Олексій Бесарабов, Володимир Дудка у суді (фото: "Радіо Свобода")

Верховний суд Росії відхилив скаргу захисту і затвердив 14 років колонії, який раніше отримали українці з окупованого Криму Володимир Дудка та Олексій Бессарабов.
 
Водночас українці мають намір оскаржити в касаційному порядку рішення суду Росії.
 
"Вирок залишили без зміни. 14 років колоній суворого режиму і штрафи. Віри в правосуддя немає. Ось вона, ціна невизнання провини і не співпраці зі слідством .... ціна цього-життя", - написав у Фейсбуку син Володимира Дудки Ілля Дудка.
 
У свою чергу сестра Олексія Бесарабова Юлія Чорних-Бесарабова, яка мешкає в Санкт-Петербурзі, написала:
 
"Я розчарована в людях, в правосудді, в країні...".
 
Як розповіла "Крим.Реалії" адвокат Оксана Железняк, українці засмучені рішенням російського суду.
 
"Безумовно вони засмучені рішенням суду. Для Дудки, зокрема, в його віці - це смертний вирок", - зазначила адвокат.
 
Як відомо, раніше Дудку і Бессарабова доправили в Москву, в СІЗО "Матроська тиша". До цього уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової через відсутність інформації про місце перебування фігурантів "справи українських диверсантів".
 

Нагадаємо, 10 листопада 2016 року ФСБ Росії повідомила, що затримала співробітників кримського аналітичного центру "Номос". Тоді були арештовані троє українців: Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков та їх близький друг Володимир Дудка. ФСБ стверджує, що вони є українськими "розвідниками-диверсантами".

 
Севастопольський міський суд 4 квітня цього року засудив Дудку і Бессарабова до 14 років в’язниці. Суд також призначив кожному штраф.
 
При цьому в Міноборони України заявляли, що будь-хто з колишніх українських військових, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати "потенційними жертвами російських спецслужб".
 
Як повідомляла "УМ", раніше на Майдані пройшла акція до дня народження політв'язня Володимира Дудки.