Лауреатами Букерівської премії-2019 стали одразу дві письменниці

09:29, 15.10.2019
Лауреатами Букерівської премії-2019 стали одразу дві письменниці

Лауреатами міжнарожної Букерівської премії за 2019 рік стали двоє претенденток - канадська письменниця Маргарет Етвуд і британка Бернардина Еварісто.

 

Про це йдеться на сайті премії.

 

Як зазначється, Етвуд отримала нагороду за книгу "Заповіти" (The Testaments), яка є продовженням антиутопічного роману "Розповідь служниці".

 

Це її друга Букерівська премія - у 2000 році вона отримала нагороду за книгу "Сліпий вбивця". Загалом письменниця вже чотири рази потрапляла до шорт-листа премії.

 

Авторка Бернардина Еварісто отримала нагороду за роман "Дівчина, жінка, все інше" (Girl, Woman, Other). Вона стала першою темношкірою володаркою премії.

 

Це третій випадок в історії, коли нагороду поділили одразу двоє письменників.

 

Розмір Букерівської премії становить 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько $63 тисяч). Переможниці поділять грошову винагороду.

 

Нагадаємо, в 2018 році переможцем стала польська письменниця українського походження Ольга Токарчук за роман "Польоти".

 

Букерівська премія — літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури. З 2014 року премія вручається за роман, написаний англійською, незалежно від громадянства автора. Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році.