Помер письменник Володимир Панченко

08:41, 15.10.2019
Помер письменник Володимир Панченко

У понеділок, 14 жовтня, на 66-му році життя після тривалої хвороби помер український письменник, літературознавець та критик Володимир Панченко.

 

Про це повідомив письменник Михайло Слабошпицький на сторінці у Facebook.

 

“Він мужньо йшов до кінця своїх днів, все знаючи наперед. Тільки кілька разів сумно обмовився про те, що нині вийшов на особливу творчу “форму”, і в нього було багато оригінальних задумів… Прощай, Володимире. Ти залишаєшся світлою сторінкою в житті тих, хто тебе знав і любив”, – написав Слабошпицький.

 

Український письменник, шеф-редактор та засновник видання “ЛітАкцент” Володимир Панченко народився 2 вересня 1954 року у селі Демидівка на Одещині.

 

Закінчив філологічний факультет Одеського державного університету імені І. І. Мечникова у 1975 році.

 

Володимир Панченко — автор низки статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України.

 

Був народним депутатом І скликання (входив до складу “Народної ради” – національно-демократичної опозиції до комуністичної більшості), членом Українського ПЕН.

 

Автор численних праць з історії української літератури, зокрема, “Юрій Яновський” (1988), “Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості” (2004), “Неубієнна література” (2007).

 

Перу Панченка належить кілька літературно-критичних книг та сценаріїв документальних фільмів.

 

Нещодавно Панченко отримав звання почесного громадянина Кропивницького. Адже  який значний період часу письменник проживав і працював у цьому місті.