77 років тому було засновано УПА

10:56, 14.10.2019
77 років тому було засновано УПА

(фото: BBC)

Сьогодні виповнюється 77 років з дня заснування Української повстанської армії.
 
Ця дата офіційно закріплена постановою Української головної Визвольної Ради від 30 червня 1947 року і її прив'язка до свята Покрови, покровительки козацького війська, мала на меті показати спадковість українського війська від доби Гетьманщини, пише "Укрінформ".
 
Проте, ця дата скоріш символічна, оскільки перші бої УПА відбулись у лютому 1943 року.
 
Українська повстанська армія, як військово-політична структура українського визвольного руху, діяла до вересня 1949 року, після чого була реорганізована в збройне підпілля.
 
УПА боролася проти, як нацистської Німеччини, так і Радянського Союзу, адже основною метою своєї діяльності вважала відновлення української незалежної держави. Першими командирами упівців були Василь Івахів, який очолював повстанську армію в період з 1942-го по 1943 рік, а також Дмитро Клячківський.
 
З 1943-го по 1950 рік Головнокомандувачем УПА був Роман Шухевич.
 
Останнього керівника УПА - Василя Кука заарештували у 1954 році.
 
Не дивлячись на це, поодинокі групи українських націоналістів продовжували боротись. Останнім боєм збройного підпілля прийнято вважати бій 14 квітня 1960 року на Тернопільщині.
 
Однак і пізніше збройний спротив продовжувався, а окремі підпільники-одинаки діяли ще кілька десятків років.
 
Загалом за весь час існування через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.
 
Діяльність УПА стала логічним продовження національної революції 1917-1920 років. А от продовженням боротьби УПА у формі ненасильницького опору став дисидентський рух та національно-демократичне відродження кінця 1980 - початку 1990 років.
 
Як відомо, сьогодні також українці 14 жовтня відзначають День захисника України та свято Покрови Пресвятої Богородиці.
 
День захисника України офіційно встановлений 14 жовтня 2014 року Указом Президента "з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості".