Війна проти курдів: понад 130 тисяч людей залишили прикордонний регіон

14:18, 13.10.2019
Війна проти курдів: понад 130 тисяч людей залишили прикордонний регіон

Понад 130 тисяч людей були змушені залишити свої помешкання через бої навколо міст Рас аль-Ейн і Тель-Аб’яд на північному сході Сирії, де Туреччина почала наступ на курдські сили.

 

Про це повідомляється у звіті Офісу ООН з координації гуманітарних питань.

 

Найближчим часом число людей, які потребуватимуть допомоги і захисту у зв’язку з наступом, може зрости до 400 тисяч.

 

У регіоні складається критична ситуація з водопостачанням.

 

 

Наземному наступу Туреччини, який розпочався 9 жовтня, передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили. Міністерство оборони Туреччини заявило, що з початку операції на північному сході Сирії військові завдали ударів по 181 бойовій цілі.

 

                  ТСН.ua 

 

Франція і Німеччина вже оголосили, що припиняють поставки озброєнь до Туреччини у зв’язку з бойовими діями.

 

«Очікуючи закінчення цього наступу, Франція вирішила призупинити всі плани щодо експорту до Туреччини зброї, яка могла б бути використана в цьому наступі. Це рішення набуває чинності негайно», – йдеться у французькій заяві.

 

За повідомленням, міністри закордонних справ Європейського союзу узгоджуватимуть свою позицію на зустрічі в Люксембурзі 14 жовтня.

 

Німецькі ЗМІ цитують заяву голови МЗС Гайка Мааса, який сказав, що Німеччина не видаватиме нових дозволів на постачання будь-якого військового обладнання, яке Туреччина може використати в Сирії.

 

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав військову операцію проти курдських сил YPG (належать до SDF), що їх Туреччина вважає терористами. Напад розпочався після того, як Трамп оголосив про припинення підтримки курдів.