Албанія, Північна Македонія та Сербія підписали «міні-шенгенську» угоду

09:27, 11.10.2019
Албанія, Північна Македонія та Сербія підписали «міні-шенгенську» угоду

Лідери Сербії, Албанії та Північної Македонії підписали так звану “міні-шенгенську” угоду, яка, за зразком вільної від кордонів зони ЄС, передбачає вільний рух людей, товарів, капіталів та послуг між трьома країнами.

 

Про це повідомляє Європейська правда.

 

Троє лідерів заявили, що очікують на приєднання до угоди усіх шести країн Західних Балкан найближчим часом.  Вони зазначають, що ініціатива не означає відмови від членства в ЄС, а навпаки –  вони вважають, що це прискорить просування вперед.

 

“Ми надсилаємо повідомлення про те, що політичні відносини в регіоні стають простішими, що Балкани – це вже не порохова бочка, а регіон стабільності, економічного розвитку, вірний європейській інтеграції та покращенню стандартів своїх громадян”, – зазначив прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв.

 

Усі три балканські країни прагнуть у майбутньому приєднатися до Європейського союзу. Вони сподіваються, що угода допоможе прискорити економічне відновлення та збільшити іноземні інвестиції завдяки відкритим кордонам у той час, як процес розширення ЄС гальмується через Brexit та інші питання.

 

Як повідомляла УМ, королева Єлизавета II схвалила закон про відтермінування виходу Великої Британії з Європейського Союзу без угоди.

 

Згідно з законом, прем'єр-міністр повинен продовжити термін Brexit до 31 січня 2020 року, якщо до 19 жовтня парламент не ухвалить угоду з ЄС.

 

Раніше вона схвалила запит прем’єр-міністра Бориса Джонсона щодо призупинення роботи парламенту перед виходом країни з Європейського Союзу.

 

Верховний суд Великої Британії постановив, що рішення прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона про призупинення парламенту було незаконним.